Евакуирана зградата на Фламанскиот парламент во Брисел

Поради дојава за бомба , денеска е евакуирана зградата на Фламанскиот парламент во Брисел.

Зградата на фламанскиот парламент беше евакуирана и седницата во која требаше да се донесе буџетот е прекината откако беше примена анонимна закана за бомба.

Зградата остана затворена до крајот на денот и допрва треба да се објави кога ќе се открие, пренесува „Брисел Тајмс“.

Претседателот на привремениот дом Лисбет Хоманс ненадејно ја одложи седницата околу 02:30 часот.

„Навистина не сакав да ризикувам нешто сериозно“, рече Хоманс, објави весникот ХЛН.

Заканата за бомба била упатена преку телефон на англиски јазик функционер во парламентот ја алармирал Хоманс.

Повеќе извештаи на фламанските медиуми наведуваат дека заканувачката дојава би можела да се поврзе со прославата на 40-годишнината на курдскиот институт, што требаше да се одржи во зградата опопладнево, но беше откажана.

притисни ентер