Поддршката за Windows 7 престанува за помалку од 100 дена

„Windows 10“ веќе некое е време е најпопуларен десктоп оперативен систем, а неодамна е објавено дека достигнал 900 милиони инсталации. Од друга страна, „Windows 7“ и понатака е најголема болка за Мајкрософт.

„Windows 7“ претставува втор најпопуларен десктоп оперативен систем а веќе му се приближува датумот за прекин на поддршка. Така Мајкрософт ги приморува корисниците да прејдат на понова верзија од „Windows“. На корисниците им преостануваат 99 дена да инсталираат „Windows 8.1“ или „Windows 10“ (или да прејдат на друга платформа).

Препорачана опција од Мајкрософт е се разбира „Windows 10“. Меѓутоа преоѓањето на корисниците од „Windows 7“ на понов оперативен систем е тешка поради култниот статус кој го има овој оперативен систем.

„Windows 7“ често се опишува како последен оперативен систем кој нуди традиционално „Windows“ искуство, без продавници и останати модерни детали. Корисниците кои сакаат едноставен и класичен „Windows“ нема да имаат проблем да останат на „Windows 7“ дури и по престанувањето на поддршката за овој оперативен систем

На Мајкрософт тоа не му се допаѓа, а компанијата заедно со сигурносни експерти истакнуваат дека оние чиј систем ќе остане на „Windows 7“ ќе бидат изложени на напади заради багови и не можност за нивна поправка.

притисни ентер