Видео: Ова е првиот цртан филм во историјата

Францускиот цртан филм "Fantasmagorie" на авторот Емил Кол се смета за прв во историјата.

Цртаните филмови со текот на времето се менувале а на сите им се најдраги оние кои ги гледале додека биле деца.

Овој цртан филм се појавил во 1908-ма година а во него се појавуваат само два лика. Во цртаниот филм има и сцена каде се гледа раката на авторот на ова дело.

притисни ентер