Џенерал Моторс повлекува од продажба 3,5 милиони возила

Американскиот Џенерал Моторс повторно има големи проблеми , овој пат повлекува од пазарот 3,5 милиони возила.

National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) објави дека со повлекувањето се опфатени 3 456 111 возила , а според првите проценки кај 2% од нив ќе биде детектиран некој дефект. Не е нешто несериозно , туку станува збор за дефект на кочниците. Вакуум пумпата, наводно, може да се олабави, што потоа резултира во вибрации на педалата на сопирачката и звук на потчукнување, но исто така и значително подолго растојание при кочењето. Се разбира, ќе се појави и светло за предупредување.

Со повлекувањето се зафатени  популарните модели на ГМ, како Cadillac Escalade, Chevrolet Silverado, GMC Sierra,  Chevrolet Suburban  и Tahoe , како и GMC Yukon. Станува збор за примероци произведени од 2015 година.

притисни ентер