Институтот за трансфузиона медицина со европски стандарди и нов начин за прибирање на крв

За година и пол завршена е инвестицијата од 730 илјади евра во унапредвување и стандардизација на Институтот за трансфузиона медицина.

Поквалитетни здравствени услуги , поголема удобност  и намалување на времето за чекање за пациентите на трансфузиологија,  Институтот за трансфузиона медицина доби реновирани простории,  современа апаратура  и нови возила. Реновиран е одделот за продукција, просториите за процесирање на дарувана крв, чување на свежо смрзната плазма.

Со инвестицијата која чини 730 илјади евра се воведуваат европски стандарди за поголем квалитет во трансфузиологијата како една од најзначајните алки во здравствениот систем во државата, бидејќи крвта е драгоцена и спасува човечки животи, вели министерот за здравство Венко Филипче, кој денеска заедно со вицепремиерот Бујар Османи беше во посета на Институтот.

Директорот на Институтот Садула Усеини информираше дека воведен е и нов метод т.н. „ладен ланец“, кој е современ начин за прибирање на крвта. Во наредниот период следува реновирање и адаптирање на просторните услови во Битола.

Институтот за трансфузиона медицина во Скопје располага со најголемите резерви на крвни компоненти кои бараат соодветни услови за чување обезбедени преку апарати приклучени на електрична енергија. За нивно одржување дониран е агрегат за загарантирано непречено снабдување со електрична енергија и во екстремни ситуации, што е особено значајно во грижата на пациентите, информираа надлежните.

притисни ентер