Над стотина пожарникари со часови се бореа со огновите во Прилепско , колоната возила долга 25 километри

Над стотина пожарникари од Прилеп,Крушево,Битола  и од Кавадарци ,војници  и работници од  Јавно комуналните претпријатија  со 40 цистерни  повеќе од десет часа од синоќа до доцна по полноќ  водеа битка со огнот. 

Над стотина пожарникари од Прилеп,Крушево,Битола  и од Кавадарци ,војници  и работници од  Јавно комуналните претпријатија  со 40 цистерни  повеќе од десет часа од синоќа до доцна по полноќ  водеа битка со огнот , што се појави на   четири локации на превојот  Плетвар, а поради силниот ветар постоеше опасност од делот на Тројаци преку патот Росоман-Прилеп да се префрли кон Топлица..Поради ова беше  затворен и сообраќајот на овој патен правец,при што од двете страни на Плетвар имаше колона  долга 25 километри..

Пожарот создаде дополнителни проблеми и за оние кои патуваа..Некои патувањето го прекинаа, други преку Кичево  го продолжија кон Скопје а трети упорно останаа во возилата чекајќи да се создадат  соодветни услови ..Ноќеска и денеска Кризниот штаб процени дека овој и пожарите  кај селата Лопатица и Крушевица,Подмол, и на потегот Зрзе и селото Рилево или се ставени под контрола или локализирани ,но се стравува дека ветерот може повторно да ги активира..

Надлежните  претпоставуваат дека причина за пожарите  е човечки фактор..Од противпожарната единица во Прилеп велат дека при синоќешната акција за гасење на пожарот  никој не ги информирал и незнаеле  дали во кругот на  каменоломот на Плетвар имало магацин со динамит...

притисни ентер