Штрајкуваат со глад рударите во Зеница, интервенирала и итната помош

Десетици рудари почнаа штрајк со глад во рудникот во Зеница, БиХ, со барање за исплата на заостанатите плати.

Поради тешката состојба на рударите , интервенирала и итната медицинска помош , но штрајкот не го прекинуваат.

Рударите во рудникот за јаглен во Зеница деенска решија да останат во јамите за да протестираат против одложувањето на исплатата на платите, а заради лошата здравствена состојба на дел од нив, екипите на брзата помош мораа вечерва да интервенираат за да им помогнат на најмалку тројца рудари на кои им се слошило.

Десетици рудари од првите две смени влегоа во јамите на рудниците Страњани и Стара јама во текот на денот, но по работното време одбиваа да заминат и најавија дека ќе останат во јамите додека не се исполнат нивните барања.

Тие ја донесоа одлуката откако преговорите меѓу нивните претставници и претставниците на владата на Федерацијата на БиХ беа завршени без договор во Сараево во текот на денот.

Претседателот на синдикатот на рударите, Нијаз Вардо изјави денеска дека рударите попладне излегоа на штрајк со глад во Старата пештера.

Сметките за рудникот Зеница беа блокирани поради акумулираниот даночен долг кој надминува 70 милиони евра, така што на рударите не им е исплатена августската плата.

Министерот за енергија, рударство и индустрија на Федерацијата на БиХ, Нермин Зиндиќ, по преговорите со претставниците на рударите рече дека сегашната состојба е неодржлива, но истакна дека не е одговорност на владата, туку на администрациите на рудниците и „Електропривреда БИХ“ во кои работат.

Тој рече дека рудникот Зеница со години бил непрофитабилен бидејќи има загуби од 100 евра за тон јаглен.

Претставниците на синдикатот на рударите најавија дека би можеле да излезат на штрајк од 13 септември, доколку до тогаш нивните плати не бидат исплатени.

притисни ентер