Проверете дали вашата лозинка е се уште сигурна?!

„Google“ оваа година го направи „Password Checkup add-on“ за корисниците не „Google Chrome“ со чија помош можете да проверите дали вашата лозинка е „хакирана“

Доколку се пријавувате на некое место со лозинка или корисничко име кои некогаш се нашле на мета на хакери, тогаш ќе добиете известување за тоа. Доколку добиете вакво известување, најдобро е да ги промените вашето корисничко име и лозинка. „Password Checkup add-on“ ја овозможува оваа функција така што споредува податоци од веќе хакирани компјутери.

Само во првиот месец на користење на оваа алатка биле скенирани 21 милион кориснички имиња и лозинки од кои 316 илјади се покажале како небезбедни.

Почна гласањето во Кавадарци, Неготино, Росоман и Демир Капија, 54.764 тиквешани со право на глас

 Гласањето во Кавадарци, Неготино, Росоман и Демир Капија се одвива без проблеми. Вкупно 54.764 тиквешани имаат право на глас на денешните парламентарни избори.

Како што информираа од општинските изборни комисии, во Кавадарци 32.270 избирачи имаат можност да гласаат на 60 избирачки места, во Неготино на 28 избирачки места своето право на глас можат да го остварат 15.874 неготинци, росоманци гласаат на 10 изборни места, а во избирачкиот список има 3.351 лице, во Демир Капија 3.269 избирачи можат да излезат на гласање на 11 места.

Почна гласањето во Охрид, Струга, Дебрца, изборниот процес се одвива непречено

Сите 89 избирачки места во Општина Охрид се отворени навремено и гласањето на 10-тите парламентарни избори се одвива непречено. 

На предвремените избори право на глас имаат 52.510 граѓани на Охрид вклучувајќи ги и нашите иселеници, со тоа што тие ќе можат да гласаат само доколку лично се појават на гласачкото место каде се впишани.

Што се однесува на специфичните условите под кои се спроведуваат овие избори поради епидемијата на коронавирусот, заради поголема безбедност на гласачите 20 избирачки места се префрлени на други локации бидејќи претходните не ги исполнуваа предвидените услови. На старите места се поставени известувања за новите локации каде ќе можат гласачите да го дадат својот глас.

Изборниот процес почна да се реализира и на територијата на Општина Дебрца, каде се евидентирани 4.422 гласачи кои ќе гласаат на 28 избирачки места. Таму нема промени на локациите на гласачките места.

Гласачките места беа навреме отворени и на територијата на Општина Струга, каде на 101 избирачкo местo ќе можат да гласаат вкупно евидентирани 60.810 лица со право на глас. Промени на локација во Струга има само на две избирачки места.

Инаку, поради новонастанатата ситуација со епидемијата на КОВИД-19, за прв пат гласачкиот процес наместо 12 ќе трае 14 часа, гласањето ќе се одвива од 7 часот наутро до 21 часот вечерва.

Избирачките места отворени навреме, гласањето без никакви проблеми

Изборниот ден почна во 7 часот изутрината, со отворање на 3390 избирачките места, а гласачите од 90 избирачки места, бидејќи се со помалку од 10, своето право на глас го остваруваат во најблиското избирачко место. Гласањето завршува во 21 часот.

Избирачките места изутринава се навреме отворени, гласањето досега се одива во најдобар ред и без никакви проблеми, информираат за МИА од Државната изборна комисија.

Изборниот ден почна во 7 часот изутрината, со отворање на 3390 избирачките места, а гласачите од 90 избирачки места, бидејќи се со помалку од 10, своето право на глас го остваруваат во најблиското избирачко место. Гласањето завршува во 21 часот.

Право на глас имаат 1.814.613 гласачи во шест изборни единици. Се гласа за 15 партии и коалиции со 1578 кандидати. Гласањето е тајно со заокружување на редниот број пред подносителот на листата.

Десеттите парламентарни избори во земјава, петти предвремени, се одржуваат под посебни услови поради пандемијата со Ковид-19. Сите вклучени во процесот задолжително мора да ги почитуваат препораките и мерките за заштита носење маска, држење дистанца и дезинфекција на рацете при влез и излез од гласачкото место.

Членовите на ДИК на вчерашната седница уште еднаш повторија дека гласањето е безбедно по здравјето на граѓаните и ги повикаа масовно да излезат и во една достоинствена атмосфера да гласаат за избор на пратеници.

притисни ентер