Што експлодира во Русија – радиоактивноста 16 пати над нормалата , евакуација на населението

Руските власти не откриваат што точно експлодира на крајниот север на земјата , при што загинаа петмина нуклеарни инженери.

Денеска, на четири дена по експлозијата и тајниот погреб на нуклеарните инженери , во регионот е за 16 пати зголемена радиоактивноста , а властите му наредија на населението да се евакуира.

Уште двајца врвни научници се лекуваат во Москва. Се претпоставува дека во воената база било тестирано ново балистичко оружје , ракета на нуклеарен погон наречена ,,Буревјасник”.

Научниците во моментот на несреќата тестирале мотор на нуклеарен погон. Нивото на радиоактивност во рускиот град Северодвинск се зголемило меѓу 4 и 16 пати на 8 август, по несреќата во која властите утврдиле дека биле вклучени ракетни тестови од платформа во морето, објави во вторникот Руската агенција за метеорологија.

Министерството за одбрана најпрвин објави дека радиоактивното зрачење останало на нормално ниво по несреќата во четвртокот, но градските власти на Северодвинск во северна Русија откриле пораст на нивото на зрачење.

Гринпис тврди дека нивото на зрачење е зголемено за 20 пати, додека руската метеоролошка агенција „Росхидромет“ во вторникот објави дека се зголемила меѓу 4 и 16 пати. Руските власти ги советувале жителите на селото Нинокса да го напуштат по несреќата ,а лекарите кои ги лекувале жртвите биле испратени во Москва на медицински преглед, објавија во вторникот новинските агенции Интерфакс и ТАСС.

„Добивме известување за планираните активности на воените власти. Во врска со ова, жителите на Нинокса беа поканети да го напуштат селото на 13 август“, соопштија властите на Северодвинск, пренесува Интерфакс.

Според ТАСС, лекарите кои им помагале на жртвите од несреќата биле испратени во Москва на преглед, а пред да заминат потпишале документ во кој ветуваат дека нема да откриваат информации за инцидентот.

Во 7 канцелари на омбудсманот - телефонски линии за пријавување на повреди на избирачките права

 Отворени за граѓаните ќе бидат сите седум канцеларии на народниот правобранител во Скопје, Битола, Кичево, Куманово, Струмица, Тетово и Штип,

Во Канцеларијата на народниoт правобранител утре на денот на одржувањето на предвремените парламентарни избори во периодот од 7:00 до 21:00 часот ќе функционира беслатната телефонска линија 0800-54321, на којашто граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право, соопштија од Канцеларијата на народниот правобранител.

– Отворени за граѓаните ќе бидат сите седум канцеларии на народниот правобранител во Скопје, Битола, Кичево, Куманово, Струмица, Тетово и Штип, со цел да им се помогне во остварувањето и заштитата на нивните избирачки права. Покрај на бесплатната линија, граѓаните ќе можат за заштита на своите права да се јават и на следниве телефонски броеви: Тетово: 044 344-082, Струмица: 034 329- 996, Кичево: 045 228-586, Битола: 047 242-310, Штип: 032 389-701 и Куманово: 031 431-488, информираат од Канцеларијата на омбудсманот.

Воедно од таму истакнуваат дека народниот правобранител, правата на граѓаните ќе ги штити со преземање на итни мерки за ефективно постапување од странa на надлежните органи во изборниот процес и другите институции кои се должни да им обезбедат заштита на нивните загарантирани права.

И во оваа пригода, народниот правобранител потенцира дека избирачкото право е уставно загарантирано како еднакво, општо и непосредно и се остварува на слободни избори со тајно гласање и дека никој не смее да биде повикан на одговорност заради остварување на ова право, поради што не случајно повредата на слободата на определувањето на избирачите како и други повреди на избирачкото право се казниви дела. Исто така, народниот правобранител апелира до сите чинители во изборниот процес да ги почитуваат здравствените протоколи утврдени за начинот на гласање.

Среда, 15 јули, е неработен ден за сите граѓани во Македонија

Среда, 15 јули, е неработен ден за сите граѓани во Македонија поради одржување на предвремени парламентарни избори.

Согласно заклучокот на Владата од 74-тата седница одржана на 7 јули 2020 година, среда, 15 јули, е неработен ден за сите граѓани во Република Македонија поради одржување на предвремени парламентарни избори и истиот нема да се одработува.

Оние институции, компании, фирми и организации кои ќе одлучат да работат на 15 јули 2020 година треба да пријават работа на неработен ден до Државниот инспекторат за труд.

Според Законот за работни односи и Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството, работодавачот на работникот е должен да му исплати надоместок и додаток на плата за работа на празници и неработни денови утврдени со закон или друг пропис.

Вкупно 682 лица денеска гласаат во Кичево, Македонски Брод и Пласница

Во општините Кичево, Македонски Брод и Пласница денеска правото на глас го остваруваат вкупно 682 лица – изнемоштени и болни.

Гласањето почна навреме, во 7 часот, и до овие моменти се одвива без потешкотии, информираат од изборните комисии на овие три општини.

Во Кичево право да гласаат денеска имаат 486 болни и изнемоштени, во Македонски Брод имаат 130 лица и во општина Пласница од оваа категорија на луѓе право на глас денеска имаат 66 лица.

За денот на изборите утре во Кичево право на глас имаат 50 410 гласачи кои ќе имаат можност да гласаат на 113 избирачки места. Во Македонски Брод право на глас утре имаат вкупно 5051 гласач кои ќе гласаат на 42 избирачки места и во општина Пласница утре ќе треба да гласаат 5045 гласачи во девет избирачки места.

притисни ентер