Низ европските болници се шири супербактерија , отпорна на антибиотици

Според најновите истражувања , низ европските болници се шири бактеријата Klebsiella pneumoniae, отпорна на сите познати антибиотици.

Освен оваа бактерија , научниците предупредуваат дека и други бактерии можат да станат отпорни на антибиотици , поради начинот на пренос на резистентноста. Klebsiella pneumoniae може да живее во нашите црева и да не создава проблеми.

Но , при ослабнатимунитет може да предизвика воспаление на белите дробови ,менингит и други воспалителни процеси. „Алармантно е што овие бактерии станаа отпорни на клучните антибиотици од последната линија, карбапенеми“, рече д-р Софија Дејвид од Институтот „Сангер“.

„Поради оваа причина, инфекцијата со оваа бактерија е поврзана со висока стапка на смртност. Загрижувачки е што само во 2015 година регистриравме 2000 смртни случаи предизвикани од овој вид бактерии, а нивниот број сигурно ќе продолжи да се зголемува доколку не бидат преземени потребните мерки. “, додаде таа.

Бројот на смртни случаи во Европа како резултат на инфекција отпорна на карбапенем ,се зголеми од 341 во 2007 година на 2.094 во 2015 година.

Според неодамнешната студија која ја анализира ситуацијата во 244 болници од Ирска до Израел, болниците станаа главно жариште на инфекции од K. pneumoniae отпорни на антибиотици.

„Резултатите од студијата укажуваат дека болниците се примарно место за ширење на инфекцијата, односно бактеријата се пренесува од личност до личност првенствено во болниците“, изјави Дејвид.

притисни ентер