Заев: Опозицијата да може Груевски ќе го предложи за Јавен обвинител

Предлог Законот за јавното обвинителство и актулените афери беа во фокусот на интересот на пратениците на денешната последна собраниска седница за пратенички прашања, пред годишните одмори.

Несериозно е опозицијата да го предлага Панчевски за јавен обвинител, исполнети се барањата на ВМРО-ДПМНЕ за СЈО, да не се поминат црвените линии, изјави Заев на седницата за пратенички прашања.Очекува Законот за јавното обвинителство да се донесе со консензус.

Опозицијата пак потсети дека премиерот ветил дека по две години од мандатот тие ќе го предложат јавниот обвинител.

Опозицијата со директно прашање до министерот Димитров дали се согласува со ставовите на Захариева, дека Гоце Делчев бил Бугарин.

Димитров не одговори директно, но посочи дека на процесот треба да му се пријде со голема мудрост и внимание, лесно е да им е вратиме на караниците од минатото, ако останеме во тој ров нема иднина, изјави Димитров.

Премиерот Заев и министерката Шахпаска на 75 години од основањето на Сојузот на пензионери

Пензискиот фонд е стабилен, а пензиите растат и се исплаќаат редовно.

Премиерот Зоран Заев, министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска и претседателката на Сојузот на здруженијата на пензионерите Станка Трајкова, денеска се обратија на Денот на пензионерите - 20 септември, на свечена седница по повод јубилејот 75 години од основањето на Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија.

Премиерот Зоран Заев им ја честиташе годишнината на членовите на Сојузот, која се поклопува со 30-годишнината од независноста на нашата држава и им посака уште долги години посветено и успешно спроведување на нивната благородна мисија. Тој едновремено ја изрази одлучноста на Владата да работи на унапредување на квалитетот на живеење на највозрасната категорија граѓани која го вгради својот работен век во иднината на оваа земја.

„Седумдесетипетгодишнината од основањето на Сојузот на здруженијата на пензионерите се поклопува и со јубилејот 30 години самостојност и нѐ потсетува на она што никако не смееме да го заборавиме - дека токму оваа генерација граѓани на свои плеќи понесе најголем товар во времето кога државата работеше на консолидирање на економијата. Свесни сме дека личниот влог на секој од вас е огромен и должни сме да ви изразиме неизмерна почит и благодарност", истакна премиерот Заев.

Во своето обраќање до присутните тој нагласи дека еден од приоритетите и обврски на оваа Влада и Министерството за труд и социјална политика е подеднаква грижа за сите граѓани преку концептот „Едно општество за сите" и особено исправање на неправдите кон пензионерите.

„Сега два пати годишно имаме усогласување на пензиите со трошоците на живот. Со ова законско усогласување од една страна ги усогласуваме пензиите со трошоците за живот, а од друга страна го штитиме фондот за ПИОМ со цел и идните генерации пензионери да очекуваат стабилни и навремени исплати на своите пензии. До крајот на годината ќе работиме во правец на менување на системот за пресметката на пензиите при што ќе биде вграден и критериумот раст на просечната плата покрај критериумот раст на трошоци за живот", подвлече премиерот Заев.

Тој нагласи дека пензискиот фонд е стабилен, со што пензиите ќе течат редовно и ќе растат согласно законот што на оваа група граѓани ќе им гарантира сигурна егзистенција за време на пензионерски денови, квалитетен и достоинствен живот.

Премиерот Заев истакна дека Владата заедно со Министерството за труд и социјална политика презеде и низа конкретни активности во насока на подобрување на социјалните сервиси за заштита и помош на пензионерите, како што се зголемените капацитети за сместувања на возрасни лица и пензионери, социјалните сервиси посета и грижа на пензионерите, и повеќе дневни центри и пензионерски домови за што се потпишани договори со 19 општини во државата. Владата на Сојузот на здруженијата на пензионери му обезбеди простор за трајно користење со што се создадоа подобри услови за негова работа.

Министерката Шахпаска на присутните им го честиташе јубилејот и им се заблагодари на посветеноста и на ентузијазмот со кој во текот на својот работен век ја градеа нашата држава.

Таа истакна дека пензискиот фонд и покрај економската и здравствена криза предизвикана од пандемијата со КОВИД-19, е во стабилна состојба, а пензиите, како и досега, ќе продолжат со тековна, редовна и навремена исплата.

„Од минатата година овозможивме исплатата на пензиите да тече предвреме, во четири групи, во зависност од висината на пензијата. Со тоа ја заштитивме најранливата група на наши граѓани од изложеност на КОВИД-19, и не дозволивме групирање при подигнувањето на пензиите. Нашата порака е јасна, создаваме систем, според кој пензионерите ќе имаат сигурност, извесност и покачувањето на нивните пензии нема да зависи од нечија политичка волја или од тоа дали ќе има избори", подвлече министерката Шахпаска.

Министерката во оваа прилика информираше дека со Законот за социјална сигурност за старите лица на возрасните лица кои не се корисници на пензија и други социјални услуги, им е обезбеден месечен надоместок од 6.000 денари, и дополнително додаток од 1.000 денари, заради покривање на дел од трошоците за потрошувачка на енергенси во домаќинството.

„Исто така ја воведовме услугата, помош и нега на стари лица во домот која се спроведува во домашни услови. Негователи им помагаат на старите лица во секојдневните активности, облекување, хранење, набавка на лекови и прехранбени производи, прошетки во околината. Оваа услуга ќе ја спроведуваат 300 негуватели, а ќе бидат опфатени 900 пензионери во целата држава", истакна Шахпаска.

Претседателката на Сојузот на здруженијата на пензионерите Станка Трајкова изрази голема благодарност за присуството и укажаната поддршката од страна на премиерот Зоран Заев, министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска како и на директорката на ПИОМ Билјана Јовановска.

„Во својот развој оваа пензионерска асоцијација прерасна во најмасовна најактивна и невладина мултиетничка организација. Денес во нашата држава има 324.066 корисници на пензија кои својата материјална егзистенција ја обезбедуваат во реформиран пензиски систем. Просечната пензија изнесува 15.854 денари и нејзиното учество во однос на просечната плата изнесува 55,2%. Она што за пензионерите е многу важно е што имаме редовна исплата, а во услови на пандемија пензиите се исплатуваа предвреме во неколку групи почнувајќи од најниските, заради обезбедување на превентивна заштита на пензионерите", истакна Трајкова.

На крајот на оваа свечена седница претседателката СЗПМ, како израз на благодарност за континуираната поддршка, им додели плакети на премиерот Зоран Заев, на министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска и на директорката на ПИОМ Билјана Јовановска.

Инспекција ги „тресеше“ модуларните болници,контролата завршила без забелешки

По неполни две недели од трагедијата во Тетово и информациите дека речиси секој пациент во соба имал свој близок, инспекција ги „тресеше“ модуларните болници низ цела Македонија

По неполни две недели од трагедијата во Тетово и информациите дека речиси секој пациент во соба имал свој близок, инспекција ги „тресеше“ модуларните болници низ цела Македонија. Инспекторите не начекале придружници на ниту еден пациент. Од државниот санитарен и здравствен инспекторат велат дека контролата завршила без забелешки.

-Извршени се вонредни инспекциски надзори во клиниките за инфективни болести и фебрилни состојби, за детски болести и за пулмологија во Скопје, во болниците во Штип и Битола, Кочани, Струмица, Куманово, Прилеп, Гостивар, Гевгелија, Струга, Охрид, Кавадарци, Велес, Кичево и Дебар, како и во Здравствениот дом во Ресен.-ДЗСИ.

Во сите модуларни болници е истакнато на видно место дека е забранета посета и во моментот на надзор не е затекнато присуство на надворешни лица.

Инспекторите ги проверувале и хигиенските услови во сите 18 објекти, па и во тој дел не наишле на пропусти. Дополнително потврдиле дека дел од модуларните објекти во Битола , Гостивар и Кочани се празни, без пациенти, а некои се пренаменети во вакцинални пуктови и амбуланти за тријажа, земање материјал за ПЦР тестирање. Од државниот здравствен инспекторат потврдиле и дека помеѓу вработените во модуларните болници има и такви што не се вакцинирале, ама прележале КОВИД.

МОН: Над 18 100 прифатени апликации на првиот повик за субвенциониран студентски оброк

Во првиот рок за аплицирање на повикот за остварување на правото на субвенциониран студентски оброк, кој траеше од 1 до 30 август, пристигнале  21 693 апликации, а прифатени се 18 149 соопшти  Министерството за образование и наука. 

Повикот беше наменет за студентите од втора и повисоките години на студии. Апликациите се разгледани од надлежна комисија во МОН која одлучи за прифатените.

Субвенционираниот студентски оброк е системско решение уредено со закон за олеснување на животот на младите за време на студирањето. Девет месеци во годината студентите ќе добиваат по 2.400 денари наменети за купување здрави оброци.

-На сите кандидати решението им е испратено на електронската адреса која ја имаат наведено при поднесување на апликацијата, а тоа може да се најде и во самата апликација на порталот https://e-uslugi.mon.gov.mk/ (во менито „мои апликации") и да се преземе од таму, информира МОН, посочувајќи дека за дополнителни информации студентите може да се обратат на електронските адреси: [email protected]; [email protected] и [email protected]

Следниот рок за пријавување за остварување на правото на субвенциониран студентски оброк ќе почне на 1 октомври и ќе трае до крајот на месецот, а се однесува на студентите од новата академска година и оние кои не успеајa да го остварат своето право додека траеше претходниот рок за аплицирање на повикот.

Начинот на аплицирање е дигитализиран, односно пријавувањето се спроведува исклучиво електронски преку порталот https://e-uslugi.mon.gov.mk/, со прикачување на само два документа – пријава и изјава за точност на податоци и наведување податоци за лична трансакциска сметка.

притисни ентер