Државен инспекторат за земјоделство: Откупната цена на пченицата е од девет до 10,5 денари

Компаниите кои вршат откуп и преработка на пченица имаат објавено откупна цена за реколтата 2019 и таа се движи од девет до 10,5 денари за килограм во зависност од класите дали е прва, втора или трета класа.

Соопшти денеска Државниот инспекторат за земјоделство по спроведените контроли во шест откупни компании во Велес, Свети Николе, Кочани, Кривогаштани и Битола.

Како што се наведува во соопштението, инспекциските контроли од страна на државните инспектори за земјоделство ќе продолжат со контроли континуирано и во следниот период, и доколку се констатираат неправилности ќе бидат преземени казнени мерки согласно Законските прописи по кои постапува Државниот инспекторат за земјоделство.

Според податоците од Агенцијата за поттикнување и анализите спроведени од Одделението за сметководствени податоци при МЗШВ, во различни региони производната цена на пченицата, базирана врз основа на производните трошоци е различна. Во битолскиот регион производните просечни трошоци за килограм пченица изнесуваат 9,33 денари, во штипскиот регион 6,92 денари за килограм а во кумановскиот 8,03 денари за килограм.

Според првичните податоци од подрачните единици на Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство жетвата на житните култури е во полн ек. Јачменот во 2019 година е засеан на околу 60.000 хектари. До денеска, се околу 90 % од површините при што е остварен просечен принос од околу 3,5 тони/ха. Пченицата беше засеана на околу 70.500 хектари и до денеска се ожнеани околу 40 проценти од засеаните површини со остварен просечен принос од околу 3,6 тони/ха во зависност од регионот.

Оваа година се очекува производството од пченица да се движи од 240.000 до 250.000 тони или за околу четири отсто поголемо производство од 2017 година.

Од Државниот инспекторат за земјодлество потсетуваат дека пред почетокот на жетвата во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, беа одржни состаноци на Потсекторската работна група за жита во којашто членуваат претставници од стопанските комори, земјоделски здруженија и од секторите од Министерството. Агенцијата за стокови резерви, се додава, минатата недела го објавила јавниот оглас за набавка на 7.165 тони меркантилна пченица за обнова на потребите на стоковите резерви, што, се посочува, во овој период ќе влијае позитивно на пазарот на пченица во делот на зголемување на откупната цена. 

Реакција од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ – Скопје по повод провокацијата на БАН во врска со македонскиот јазик

Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ – Скопје остро реагира и сериозно се спротивставува на ставот на Бугарската академија на науките во врска со постоењето на македонскиот јазик и на македонското писмо.

Постоењето на македонскиот јазик со свој посебен дијалектен систем и со своја историја е апсолвирано прашање во светски рамки уште одамна и секој став што го негира овој непобитен факт го сметаме за свесна провокација. Ваквите изјави одат во прилог на евтина дневно-политичка пропаганда и затоа е несфатливо што доаѓаат од една висока академска фела на држава членка на Европската Унија. Меѓу другото, на овој начин, тие ги негираат долгогодишните билатерални проекти меѓу македонските и бугарските лингвисти и други научници.

Земајќи предвид дека на конференциите на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“доаѓаат со македонистички теми ценети професори од целиот свет, а нашите научници се масовно прифатени од светската научна јавност со своите истражувањапосветени на македонскиот јазик, литература и култура – од историски и од современ аспект – не се чувствуваме загрозено ниту како Македонци ниту како македонисти!

Максим Ацевски избран за главен државен ревизор

Собранието на денешната седница го избра Максим Ацевски за главен државен ревизор, на предлог на собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата. 

Одкуката за изборот на Ацевски беше донесена едногласно со 81 глас „за". По изборот главниот државен ревизор положи свечена заклетва пред Собранието.

Ацевски е дипломиран економист од Велес. Во Државниот завод за ревизија е од 2001 година до денес. Често пати во медиумските настапи зборувал за потребата од зајакнување на капацитетите на Државниот завод за ревизија, но и за односот на надлежните институции кон неправилностите што ги регистрираат ревизорите.

Кон крајот на 2017 година истече мандатот на Тања Таневска, а во изминативе неполни две години со ДЗР раководеше заменикот на главниот државен ревизор, Насер Адеми, но неговиот мандат во траење од 9 години, истече на 4 октомври, без да биде назначен овластен потписник. Поради ова фунционирањето на институцијата беше доведено во прашање.

Лилјана Кузмановска, рече дека пратениците ов ВМРО-ДПМНЕ ќе дадат поддршка за неговиот избор, бидејќи тој доаѓа од редот на ревизорите. Изборот на главен државен ревизор е многу важен, бидејќи, како што потенцира, Државниот завод за ревизија е еден од клучните сегменти во контролата на трошење народни пари.

На 6-ти овој месец, едногласно беше донесена одлуката на Комисијата за прашањата на изборите и именувањата Ацевски да му биде предложен на Собранието за избор за главен државен ревизор.

Комисијата заклучи дека е потребно да се комлетира оваа институција пред изборите, со цел да може да си ги врши своите законски и уставни надлежности.

Собранието на Република Северна Македонија денеска, исто така, го именуваше Крсте Шајновски за претседател на Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурување.

За предлогот не гласаше пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ со образложение дека со неговите активности покажал дека е партиски кадар на СДСМ, а не професионалец. 

Костадинов: ВМРО-ДПМНЕ со илјадници амандмани ги блокира демократските процеси во државата

 ВМРО-ДПМНЕ продолжува со деструктивното работење и однесување во Собранието, кочејќи ги важните закони. 

Партијата работи на штета на граѓаните и на штета на демократските процеси во нашата држава, изјави денеска на прес-конференција пратеникот од СДСМ, Костадин Костадинов.

– Во еден ден ВМРО-ДПМНЕ поднесува илјадници амандмани на повеќе законски предлози со единствена цел да ги блокира реформските процеси во Северна Македонија. ВМРО-ДПМНЕ со 970 амандмани сака да го блокира Предлог-законот за Академијата за судии и јавни обвинители за да обезбеди заштита на криминалот што го правеа функционерите на оваа партија и да спречи какви било реформи во правосудството, изјави Костадинов.

Тој нагласи дека ВМРО-ДПМНЕ поднела над четири илјади амандмани за Предлог-законот за јавнообвинителска служба, со што, како што рече, ги загрозува доказните материјали во процесите што се водат против нејзини членови. Тој додаде дека ВМРО-ДПМНЕ и нејзиниот лидер Христијан Мицкоски се против секоја реформа во правосудството и оти со илјадници амандмани ВМРО-ДПМНЕ ја блокираат собраниската дебата за измени во Изборниот законик.

Прашан за големиот број амандмани поднесени од ДУИ за Изборниот законик, Костадинов ги повика сите политички партии и политичари да размислат и сите да се вложат во, како што рече, име на демократијата и демократизацијата на изборните процеси во државата кои ги бараат граѓаните.

– Апелираме амандманите да се повлечат. Да влеземе во суштинска дебата и конечно да го промениме Изборниот модел за кој се залагаме сите во изминативе години, посочи Костадинов.

Тој повика и нивниот коалициски партнер – ДУИ да размисли, да го преиспита чекорот и да ги повлече амандманите до почеток на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и да има суштинска дебата.

– Со промена на изборниот модел сите добиваме, пред се граѓаните, затоа треба сите да се ставиме во функција на граѓаните, смета Костадинов.

притисни ентер