Врховен до антикорупциска: Судиите секогаш сами се изземале ако е во прашање непристасноста

Во прашање е иницијатива со која двајца адвокати бараат Врховен да се произнесе дали за судиите за кои се бара разрешување ќе важи новиот закон кој е поблаг односнпо овозможува наместо разрешување да има и само дисциплинска постапка. 

Врховниот суд ѝ одговори на Антикорупциската Комисија која вчера им порача на судиите дека оние против кои се отворени постапки во судскиот совет за разрешување од функциите, не треба да учествуваат во расправата и одлучувањето на општата седница каде ќе се утврдува начелното правно мислење по поднесените иницијативи.

Во прашање е иницијатива со која двајца адвокати бараат Врховен да се произнесе дали за судиите за кои се бара разрешување ќе важи новиот закон кој е поблаг односнпо овозможува наместо разрешување да има и само дисциплинска постапка. Антикорупциска реагираше затоа што во тек се постапки за разрешување на врховни судии, меѓу кои и претседателот Јово Вангеловски, кои судии сега би требало да одлучуваат за споменатата иницијатива.

притисни ентер