Пред пресудата за Ел Чапо, обвинителите бараат доживотен затвор

Американските државни обвинители побарале доживотна затворска казна за мексиканскиот нарко бос Хоаким Гусман познат како Ел Чапо. 

Немилосрдниот нарко бос во февруари беше прогласен за виновен за планирање на убиства и кријумчарење на дрога.

АП пренесува дека федералните власти во документот поднесен до судот покрај доживотен затвор за Ел Чапо побарале и изрекување на дополнителни 30 години казна затвор.

Обвинителите исто така побарале од судијата да се нареди и враќање на имотот на жртвите во износ кој подоцна ќе биде одреден и утврден.  

Адвокатот на Ел Чапо, Џефри Лихтман барањето на обвинителите го оценил како „површно“ како и дека кај реституцијата во прашање се „теоретски пари“ , а не вистински, и истакнал дека американската влада „дури сега треба да ги лоцира парите“ од Гусмановите 12,6 милијарди заработени од дрога. Овие средства обвинителите бараат да бидат одземени од Ел Чапо.

Изрекувањето на пресудата на еден од најпознатите и најозлогласените нарко босови е закажана за 17 јули.

притисни ентер