Италија го затвори најголемиот европски центар за мигранти

Министерот за внатрешни работи  на Италија, Матео Салвини денеска го затвори центарот за мигранти на Сицилија, кој го опиша како најголем во Европа.

Италијанскиот министер воедно истакна дека приливот на мигранти е намален откако тој стапи на должност пред една година.

Салвини рече дека за една година бројот на мигранти во центрите е намален од 182.000 на 107.000.

Според податоците на Министерството за внатрешни работи, оваа година во Италија пристигнаа 3.073 мигранти, додека во истиот период минатата година тој број изнесуваше 17.000, а во 2017 година – 85.000.

Вилма до судиите од Апелација:Од гаќи ќе ве истресам!

 „Ако ти со советот сте ја пуштиле Катица, да знаеш дека од гаќи ќе ве истресам цел совет со финансиска истрага. Заради судии како Вас, никогаш нема во ЕУ да влеземе. Ако не е твојот совет, се извинувам. Ама ако сте вие, ќе видите.“

Апелациониот суд Скопје со соопштение ја информира јавноста за вчерашната СМС порака испратена од јавниот обвинител за организиран криминал и корупција Скопје, Вилма Рускоска до до еден од членовите на Кривичниот совет на Апелациониот суд Скопје кој учествувал во жалбена постапка по повод изјавените жалби на обвинетата Катица Јанева.

Во продолжение соопштението од Апелациониот суд Скопје: 

Ве известуваме дека на 19.11.2019 година во вечерните часови, од страна на јавниот обвинител за организиран криминал и корупција Скопје, Вилма Рускоска, е испратена СМС порака до еден од членовите на Кривичниот совет на Апелациониот суд Скопје кој учествувал во жалбена постапка по повод изјавените жалби на обвинетата Катица Јанева, лично и преку нејзиниот бранител против првостепеното решение за продолжување на мерката притвор, која порака е со следната содржина: 

 „Ако ти со советот сте ја пуштиле Катица, да знаеш дека од гаќи ќе ве истресам цел совет со финансиска истрага. Заради судии како Вас, никогаш нема во ЕУ да влеземе. Ако не е твојот совет, се извинувам. Ама ако сте вие, ќе видите.“

 Апелациониот суд Скопје, во врска со изнесената содржина на СМС пораката, како и подоцнежен јавен настап на јавниот обвинител со слична содржина во медиумите, недвосмислено изразува став дека тоа претставува директна закана и грубо мешање во работата на судот каде јавното обвинителство е само странка во постапката.

 Апелациониот суд Скопје смета дека ваквото однесување на јавен обвинител претставува искористување на позицијата на јавен обвинител и обид преку јавен настап да се наметне постоење на елементи на корупција во постапувањето на Кривичниот совет и да се изрази неосновано и паушално сомневање во поглед на правилноста и законитоста на одлуката на Кривичниот совет за определување на мерка куќен притвор која по својата законска поставеност и правна природа е мерка која после мерката притвор, претставува најстрога мерка за обезбедување присуство на обвинетите во кривичната постапка.

Ваквото постапување на јавен обвинител претставува преседан во правосудниот систем со кое директно се нарушува угледот на судот, како и принципите на уставната поставеност на судската власт и слободното судиско убедување при донесување на судските одлуки, што во секој случај претставува кршење на Уставот, законите и Етичкиот кодексот на јавните обвинители.

Токму ваквото недолично однесување на јавен обвинител кој раководи со Обвинителството за организиран криминал и корупција, истовремено, претставува директно влијание врз текот на водењето на судските постапки и грубо го нарушува принципот на независноста на судството, како многу важен сегмент на владеењето на правото, а токму тоа може да биде пречка за пристапување на нашата држава во ЕУ, на кое нешто се повикува обвинителката.

За погоренаведеното писмено се известени и надлежните институции, стои во соопштението од Апелациониот суд Скопје.

Левица: Медиумската слобода е сведена на слобода да се поткупат медиумите

Политичката партија Левица преку соопштение ја информира јавноста дека ќе поднесе тужба против уредникот на „Цивил Медиа“ Џабир Дерала за ширење на црна кампања и лажни вести против Левица и нејзиното членство.

Во соопштението од партијата Левица стои: 

-Свесни сме дека медиумската слобода во држава каде постои социјална беда и класна раслоеност во комбинација со корумпирана и криминална владејачка елита, единствено се исполнува во слобода да се поткупи медиум, слобода да се поткупи автор, слобода да се купи мислењето на јавноста и истото да се обликува во корист на владејачката класа.Оттука, жал ни е што Цивил Медиа е во заложништво на човек како Џабир Дерала. Дерала, надвор од било каква медиумска етичност и одговорност, злоупотребувајќи го медиумскиот простор и финансиските капацитети на Цивил Медиа, тој ги користи за правење постојана црна кампања и ширење на лажни вести против Левица и нејзиното членство. Впрочем, Дерала не е ниту комерцијален новинар, туку тој е НГО-аш и апологет на Власта. ПР-машинеријата на владејачката партија Дерала го користи како обичен инструмент во рацете на својата пропагандна машинерија, па како компензација за ваквите негови услуги, дури и му обезбедува бранител (адвокат) кој во исто време е и бранител на премиерот Заев. Во оваа прилика, јавно ги повикуваме ЗНМ да го оцени случајот, а Цивил Медиа и Уредувачкиот колегиум да се огради и заштити од тенденциите за оцрнување, злонамера и лажното клеветење во написите на нивниот главен уредник Дерала, стои во соопштението од Политичката партија Левица. 

Президиум на Левица

Да се пријавува и казнува ако работодавач бара назад дел од минималната плата, апелира Заев

 Премиерот Зоран Заев апелира до надлежните институции да изрекуваат казни доколку некој работодавач бара работникот да врати дел од исплатената минимална плата. 

За такво нешто, како што рече, со Кривичниот законик, е регулирана казна затвор, а работниците треба да пријавуваат доколку има такви случаи.

– Ако државата, синдикатот,  коморите,  стиснале заби и направиле сериозен исчекор поврзан со минимналната плата во амбиент кога државата ги субституира придонесите за секое покување, вклучително и за минималната плата,  апелирам до сите за казнивост веднаш за оваа незаконитост што ја спомнавте како можност. Тоа не само што е незаконитост, туку е и зло. Да барате од работникот да врати дел од парите назад е зло. Зборуваме за плата од 14.500 денари, а сметките на четиричлено семејство се 10.000 со сите штедења. Законите предвидуваат затвор, ова е регулирано во Кривичниот законик. Апелирам до сите, Трудовиот инспекторат, Финансоовиот инспекторат, Финансиската полиција, мојот Кабинет стои на располагање, изјави Заев, одговарајќи на новинсраки прашања на прес-конференцијата во Владата за платформата „Отворени финансии".

Според Заев, за да пријават работниците можат да ги користат сите алатки на демократијата.- Тука им е секој медиум, има можност за заштитеност на нивниот идентитет, има можност да си го ангажираат синдикатот, анонимно да контактираат со инспекции, да се јават во мојот и во кабинетите на министрите, рече премиерот Заев.

притисни ентер