Какви заклучоци донесоа лидерите на Самитот во Познан?

Лидерите кои учествуваа на Самитот ЕУ-Западен Балкан во рамките на Берлинскиот процес во Познан едногласно ја потврдија европската перспектива на регионот, според документот на полската влада од заклучоците на Самитот во Познан.

Предлогот на неколку држави е поддржан за да се организира парламентарен дијалог меѓу земјите од Западен Балкан, се наведува во извештајот  "Европа- Западен Балкан".

"Учесниците ја поддржаа идејата за меѓупарламентарен состанок пред следниот самит, а парламентите треба да ги дефинираат условите и содржината на нивните состаноци", се вели во документот.

Нагласена е поддршката за приоритетите на Западен Балкан (Агенда за поврзување), регионалната економска зона, како и зајакнувањето на владеењето на правото и основните права во регионот.

Заклучоците се однесуваат на пет поединечни области - економија, поврзаност, безбедност, добрососедски односи, помирување и решавање на билатералните проблеми.

Како задача од највисок приоритет во решавањето на билатералните проблеми, се истакнуваат случаите на исчезнати лица и воени злосторства.

Документот исто така се однесува и на иднината на Берлинскиот процес, како и на следниот самит во 2020 година, кога домаќините ќе бидат Бугарија и Северна Македонија.

Самитот се одржа во Познан бидејќи со Берлинскиот процес во моментов претседава Полска, која како приоритети на  претседателството ги наведе  економската, културната и безбедносната соработка, соработката во граѓанското општество и на младите луѓе, развој на енергетиката и транспортната инфраструктура.

Во рамките на берлинскиот процес досега се одржаа пет самити: во Берлин (2014), Виена (2015), Париз (2016), Трст (2017) и Лондон (2018).

притисни ентер