Apple загуби милијарди со заминувањето на главниот дизајнер

Најмалку 9 милијарди долари загуби Apple со заминуувањето на Џони Ајв , еден од клучните фигури на компанијата.

Вредноста на загубата е позната од четвртокот , откако тој најави дека заминува. Веднаш на берзата паднаа акциите на Apple , со што компанијата загуби најмалку 9 милијарди долари. Акциите паднаа за повеќе од еден процент , откако главниот дизајнер на Apple најави дека заминува за да основа сопствен бизнис.

,,По речиси триесет години и безброј проекти , најмногу сум горд на трајната трага што ја оставивме зад себе , создавајќи дизајнерски тим на Apple , процес и култура кој нема конкуренција.” , изјави Ајв.

Тој стана шеф на дизајнерското студио на компанијата во 1996 , кога Apple беше во лоша финансиска состојба и делеше откази.

Но со неговиот дизајн на iMac во 1998 , потоа на iPod во 2001 и во 2007 со iPhone , состојбата тргна на многу подобро.

Меѓу последните проекти на Ајв е довршувањето на новото седиште на Apple, ултра модерниот комплекс Apple Park.

Ајв реши да формира сопствена компанија LoveFrom со седиште во Калифорнија , а според мнедиумит е, ќе се фокусира на нови мобилни уреди.

притисни ентер