ИЛИНДЕНСКО ГРНЕ

 Рецепт на  ЗЛАТКО АНТОВСКИ

         Потребни состојки: 500 гр.свинско каре, 500 гр. печурки, 1 говедски колбас, 100 гр. сланина,1-2 главици кромид, малку целер,3 домати, 4 кисели краставички, сол и бибер по желба.

Постапка:

Кромидот се сечка и се пропржува во подлабок сад со загреано масло.

Потоа се додава малку сечкан целер и се продолжува со пржењето.

За тоа време се сечка свинското каре во коцки и се додава во тенџерето.

Колбасот се сече на кругови и се додава во тенџерето.

Состојките се зачинуваат со сол и бибер по желба.

Се додаваат сечкани кисели краставички и сечкани печурки.

При крај се додава сечкани домати и сечкана сланина и се зачинува со сол и бибер по желба.

Потоа состојките се ставаат во земјено грне, а грнето во жар.

Се остава да крчка уште 15-20 минути.

НАСА објави видео од темната страна на Месечината, видена пред 50 години (ВИДЕО)

Многумина отсекогаш сакале да видат каква прекрасна глетка виделе астронаутите на „Аполо 13“ во 1970-тите години, кои никогаш не слетале на Месечината.

Во понеделникот, НАСА објави видео во кое се гледа што виделе астронаутите во оваа мисија. Сликата е направена од податоците на вселенското летало Lunar Reconnaissance Orbiter , лансирано во 2009 година и оттогаш орбитира околу Месечината.

Според податоците на летот, астронаутите први се нашле помеѓу зајдисонце и изгрејсонце и биле во целосна темнина осум минути, сè додека не се појавила неверојатната површина на нашиот природен сателит. Тогаш започнува видеото, јавува Си-Ен-Ен.

Астронаутите на Аполо 13, Џон Свигерт, Фред Харис и Џејмс Ловел требаше да слетаат на Месечината, но наидоа на проблеми со резервоарот за кислород. Свигерт тогаш ја кажа познатата реченица, „Хјустон, имаме проблем“. Иако мисијата не беше целосно успешна, бидејќи не се случи слетување, екипажот сепак ја обиколи Месечината и се врати безбедно на Земјата.

КРУШЕВСКИ ЧОМЛЕК

Рецепт - Крушевски чомлек

Потребни состојки: 1 кг. јунешко месо, 3 кг. кромид, 100 гр. лук, 1 лажичка шеќер, 1 шолја оцет, 10-тина суви сливи, 150 мл. црвено вино, малку масло, вода по потреба, 1 лажица црвен пипер, бибер и сол по вкус.

Постапка:

Кромидот се сече крупно, а јунешкото на поголеми парчиња.

Во земјен сад состојките се редат по следен редослед: ред кромид и лук, ред месо.

Потоа се додаваат сите зачини и сувите сливи.

Се додава: оцет, масло и вода и се пече околу 2 часа на 200 степени.

На половина од печењето состојките се полеваат со вино.

Ослабнала 50 килограми и станала Мис на Велика Британија (ФОТО)

Џен Аткинс е новата Мис на Велика Британија. Русокосата 26-годишна жена стана најубавата жена во земјата, откако изгуби неверојатни 50 килограми.

"Не можам да поверувам. Ако некој ми го кажеше ова пред три години, би помислил дека е луд", вели Аткинс, која рече дека живеела од испорака на  храна пред неколку години. Откако донела цврста одлука да го смени својот животен стил и да ја замени нездравата храна со здрава, килограмите почнаа да се топат.

Џен исто така била редовна во теретана и дека од масно ткиво може да станат мускули, и станало јасно пред две години кога ја освои наградата на локалниот избор за убавина. Таа реши да тренира уште повеќе и за две години го оствари сонот на многу девојки.

„Ништо не е невозможно со волја и напор“, им рече Џен на сите.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Less than 6 weeks until the @missgb_official finals - the 75th Anniversary final 👑 what an incredible honour to be part of such a huge event! What’s my story? Well, after years of being obese, unhealthy and uncomfortable I found motivation and managed to lose 8 stone. It transformed me into an ambitious and hard working person in all areas of my life; achieving something so incredible changed my mindset and made me realise if I worked hard enough for something, I could achieve it. Believe in yourself, put the hard work in, stay positive and make your own dreams a reality ✨ #motivation #weightloss #transformation #missgbfinalist #begreat #hardwork #misslincolnshire #beautyqueen #misconception #happiness #health #healthybodyhealthymind

A post shared by Jen Atkin (@jenatkinuk) on

притисни ентер