СТРУШКО ГРНЕ

Рецепт на ДАРИНКА ЦАЦАНОСКА

Потребни состојки: 200 гр. печурки, 1 домат, 1 главица кромид, 100 гр. пилешко месо, 100 гр. свинско месо, 100 гр. мелено месо, малку магдонос, малку сланина, малку кашкавал, малку доматно пире, 1 лажица павлака,  зачин од сув зеленчук, буковка и црн бибер по вкус.

Постапка:

Во тава со загреано масло се пропржуваат:  сечканиот кромид, пилешкото и свинското месо,  печурките и меленото месо.

Се додава сечкан домат и состојките се зачинуваат со: зачин од сув зеленчук, буковка и црн бибер по желба.

Сите состојки се пропржуваат околу 15 минути.

При крај се додава малку доматно пире и малку магдонос и состојките се пропржуваат уште 2 минути.

Потоа состојките се префрлуваат во земјено грне и одозгора се покриваат со кашкавал и сланина.

Одозгора се декорира со неколку парчиња домат и 1 лажица павлака.

Се става да се пече во загреана рерна околу 2-3 минути.

притисни ентер