Дали вештачката интелигенција ќе помогне во лекувањето на најтешките болести?

Компјутерите беа поуспешни од лекарите во откривањето на ракот на белите дробови врз основа на резултатите од скенерот во новото истражување и понудија нов увид во иднината на вештачката интелигенција во медицината.

Идентификување  обрасци и толкување на слики - истата вештина со која луѓето ги читаат резултатите од скенерот - е многу ветувачка област кога станува збор за вештачката интелигенција.

Со складирање на огромни количества податоци во системи наречени вештачки нервни мрежи, научниците успеале да ги обучуваат компјутерите за да ги препознаат обрасците поврзани со одредена ситуација.

Овој систем го следи алгоритмот и во меѓувреме, учи. Колку повеќе податоци се чуваат, толку е попрецизно. Овој процес се нарекува длабоко учење и веќе се користи за да им овозможи на компјутерите да ги разберат говорните и регистрираните објекти – исто како што автономниот автомобил го препознава стоп знакот.

Google создаде системи кои им помагаат на патолози да читаат микроскопски слајдови на офталмолози во дијагностицирањето на очните болести.

Истражувачите од Google и неколку медицински центри во новото истражување примениле вештачка интелигенција за резултатите од скенер снимен за дијагноза на рак на белите дробови, кој во минатата година одзеде 1,7 милиони животи.

притисни ентер