Меѓународна научна конференција „Влијанието на големите сили врз безбедноста на малите држави"

Меѓународна научна конференција „Влијанието на големите сили врз безбедноста на малите држави" по десетти пат по ред ќе се одржи денеска и утре во Охрид, во организација на Факултетот за безбедност-Скопје.

На конференцијата, како што најавуваат организаторите, ќе присуствуваат професори од над 15-тина земји меѓу кои од Соединетите Американски Држави, Велика Британија, Германија, Индија, Мароко, Турција, Русија, Словачка, Чешка, Бугарија, Србија, Грција, Албанија, Хрватска, Словенија и други.

Теми на конференцијата ќе бидат геополитичкиот судир на концепти и идеологии во регионот, радикализмот и Балканот, руското влијание на Балканот- фактор на дестабилизација или економски развој, влијанието на турската надворешна и безбедносна политика и Балканот, процесот еден појас-еден пат, Кина помеѓу економски промотор и демократски уназадувач, улогата на САД на Балканот, германските интереси во регионот, регионот како транспортен коридор за бегалци, безбедносните стратегии и црвените линии на Балканот и улогата на недржавните актери во безбедноста на Југоисточна Европа.

Мисијата на конференцијата, како што најавуваат организаторите, е да се поттикнат академската заедница и практичарите од областа на безбедноста да разменуваат сознанија базирани на  користење на научни методи за истражувања од областа, но и да се исползуваат искуства од практиката за да може на истите да им се даде научно-истражувачка димензија.

Конференцијата е поддржана од Фондацијата „Ханс Зајдел" од СР Германија и Комората на Република Северна Македонија за приватно обезбедување. 

Влада: Откажана лидерската средба, одбиваме партиски ултиматуми и блокада на напредокот на земјата

Владата на  Македонија денеска преку соопштение информира дека не се создадени услови за постигнување консензус за организирање на лидерската средба закажана за денеска и дека таа нема да се одржи.

 Владата, се додава, одбива да прифаќа ултиматуми од неодговорниот партиски претседател на ВМРО-ДПМНЕ кој заштитата на криминалот и заложбата за блокади и изолации ги става пред државните интереси за напредок на нашата земја.

Во соопштернието, се посочува дека Претседателот на Владата на Македонија Зоран Заев на 15 јули на отворен настан, а потоа и со покани, ги повика претседателите на ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ и на Алијансата за Албанците, на лидерска средба со единствена цел да се обедини придонесот во заокружувањето на реформските процеси во правосудството, изборниот законик, како и за спроведување на пописот, како теми од посебно значење за граѓаните и за нашата земја во пресрет на европските интеграции и одлуката за почеток на преговорите за членство во унијата.

-За жал, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, наместо да прифати принципиелен разговор и договор за нов Изборен законик, избра да застане на спротивна страна на интересите на граѓаните, на спротивна страна на интересот на државата и побегна од разговорите. Овие клучни теми за продолжување на реформите и економскиот развој на земјата Мицкоски ги деградира со алиби барања кои произлегуваат единствено и само во интерес на теснопартиското профитирање. Тој одби да види дека лидерската средба е можност до следните избори да се обезбеди легислатива прифатливa за сите, со вградени препораки од ОДИХР и со можност да се отвори дебата и за нов изборен модел, се наведува во соопштението.

Тоа, се додава, укажува дека целта не била да се разговара за предвремени избори туку да се побегне и од оваа тема.

-Наместо да прифати дека е време за договор во корист на правната држава и владеењето на правото и како клучно да се обезбеди јавно обвинителскиот систем на државата со вградено СЈО за правда без селективност, која овие денови добива силен подем, Мицкоски и натаму останува на позициите да го брани криминалот на неговите претходници и политички ментори. Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, за жал, не може да ја препознае ниту суштинската важност за консензус дека пописот не треба да се политизира и дека сите политички партии треба да се обврзат дека ќе ги овозможат сите услови да се реализира успешен попис, како строго професионална статистичка операција спроведена од Државниот завод за статистика, се потенцира во соопштението.

Премиерот Заев, се дидава, со иницијативата за лидерската средба покажа подготвеност да се прифатат сугестиите и предлозите за овие прашања, за да бидат вградени во програмските активности на Владата во претстојниот период, но нема да прифати ултиматуми кои единствено имаат за цел да го блокираат напредокот на Македонија.

-Стратешките интереси на државата, реформите и подобрувањето на квалитетот на животот на граѓаните, не смеат да бидат предмет на уцена на опозицијата. Националните интереси и правдата за граѓаните се неприкосновени и со нив нема и не смее да има компромиси, се посочува во соопштението и воедно се најавува за денеска прес-конференција во Владата на која пред новинарите и пред јавноста ќе се обрати премиерот Заев за причините за одлагање на лидерската средба, како и за чекорите што се налагаат и ќе бидат преземени на патот на напредувањето на  Македонија. 

Југоисточниот плански регион ќе реализира проект од ИПА прграмата

Проектот е со вкупна вредност од 587.931 евра. 

Во наредните две години Центарот за развој на Југоисточниот плански регион ќе го реализира проектот за уредување на дел од коритото на реката Сушица во општина Радовиш во должина од 624 метри, чистење на коритото, поставување на каскадни прагови, кејски ѕид, уредување на дното, градење скали и рампи.

Проектот е со вкупна вредност од 587.931 евра. Доделен е преку Interreg-ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Република Бугарија и  Македонија.

-Ваквите активности ќе овозможат да се уреди коритото на реката, а ќе се изврши и пошумување и озеленување околу коритото со што ќе се направат чекори кон намалување на негативните последици од поплавите, како и кон прилагодување на климатските промени во иднина. Исто така, ќе се подобри квалитетот на живот на граѓаните во прекуграничниот регион преку зголемување на безбедноста од природни катастрофи, информираат од Центарот за развој на Југоисточниот плански регион.

Проектот е дел од заедничкиот македонско-бугарски проект „Заеднички мерки за спречување и намалување на последиците од катастрофи во општините Сандански и Радовиш" кој Центарот за развој на Југоисточниот плански регион како проектен партнер ќе го имплементира заедно со општина Сандански од Република Бугарија, како водечки партнер на проектот.

Инаку, договорот е доделен на официјална церемонија во министерството за регионален развој и јавни работи во Софија, Република Бугарија. 

Привршува изградбата на објектот на Струмичкиот театар

До крајот на годинава се очекува да биде предаден во употреба новиот објект на Струмичкиот театар кој се обновува на местото каде што постоеше во минатото, информираше Ацо Манински, директор на НУ Завод и музеј Струмица.

-Деновиве се поставува нова водоводна линија, со која ќе се задоволат потребните количини вода за објектот, посебно за заштита со водените завеси во случај на пожар.  Деновиве треба да дојде клима-комората и ќе се монтира. Веќе е монтирана останатата опрема за климатизација, се затвора покривот и почнуваат финалните работи, додаде Манински.

Градежниот зафат за обнова на Струмичкиот театар на старата локација почна пред пет години, во септември 2014 година, и чини над 3,5 милиони евра.

Стариот театар во осумдесеттите години на минатиот век беше напуштен поради дотраеност, а во два пожара потоа објектот целосно беше уништен и долго време беше грдотија во центарот на градот.

Во 1982 година била одиграна последната претстава во стариот театар. Ансамблот на Народен театар „Антон Панов" буквално се селел како патувачки театар, а во 1986 година, кога беше отворен Домот на културата, струмичките актери добија привремен простор за сценските изведби. 

притисни ентер