Починал американски пациент по трансплантација на човечки измет

Американската агенција за храна и лекови забрани да се врши трансплантација на микрофлора од човечки измет, откако еден пациент почина веднаш по трансплантацијата.

Постапката на пресадување на фекална микрофлора се покажа како напредна метода за лекување на одредени биолести на дигестивниот систем. Докторите при оваа процедура земаат измет од здрав дарител и го вградуваат во цревата на човек со пореметена цревна флора.

Иако оваа терапија за многумина беше гадна и нецивилизирана , до сега се сметаше дека станува збор за процедура во која не може да има негативни последици.

Но , сега почина еден пациент , а вториот , кој добил измет од истиот дарител е во тешка состојба. Докторите направиле дополнителни анализи и утврдиле дека здравиот дарител има бактерија Ешерихија во изметот , која произвела ензим отпорен на антибиотици.

Докторот Питер Маркс, директор на центарот за биолошка проценкаи истражувања на американската агенција за храна и лекови , рече дека агенцијата забранила одреден број клинички истражувања се додека не се докаже дека при трансплантацијата ФМТ се преземени сите мерки за безбедност.

притисни ентер