НАСА забележа нешто необично на прстените на Сатурн

Според последните анализи на податоците од вселенското летало Касини, се чини дека таа забележала нешто неочекувано на прстените на Сатурн.

Вселенското летало Касини-Хајгенс, познат како Касини, заеднички го разработија НАСА, Европската вселенска агенција (ЕСА) и италијанската вселенска агенција (АСИ). Беше лансирано во 1997 година и е во вселената  повеќе од 20 години. Голем дел од патувањето го проучувал Сатурн и неговиот систем на природни сателити и прстени.

Иако неговата мисија заврши 2017 година, научниците се уште работат на анализа на податоците , а пред неколку дена во списанието Science ги објави најновите, многу изненадувачки информации за главните прстени на џиновската планета, објави НАСА.

Нови податоци покажуваат дека хемискиот состав и промената на температурата во различни позиции во прстените  и малите сателити кои се наоѓаат во нив (наречени А до G според редот на откритие)  реагираат со честички што ги опкружуваат.

Три впечатливи текстури на прстените - груби, мазни и ребрести - кои се појавуваат многу блиску еден до друг и во прицврстувањата со остар раб се видливи на впечатливите фотографии. На многу места, овие ремени во никој случај не се поврзани со други карактеристики на прстенот.

"Ова ни кажува дека појавата на прстените не зависи само од количината на материјал. Се чини дека некои разлики во честички кои влијаат на тоа што се случува кога две честички се судираат. Но, ние не знаеме што е тоа, '', рече астрофизичарот од  Мет Институтот SETI.

Интересна слика, направен од серија на слики, на која добро визуелно се покажува интеракцијата помеѓу честичките во прстените е онаа снимени од страна на вселенското летало Касини во 2007 година, кој покажува како сателитот на  Сатурн, Прометеј , лета низ прстен F. Прометеј, со дијаметар од 102 километри, откако за време на неговото 14-часовна орбита околу Сатурн доаѓа до точка кога тоа е најмногу оддалечен од самата планета, а најблиските прстен F. Во тој момент на гравитација Прометеј е доволно силна за да  повлече материјал од центарот на прстенот Ф.

Новата спектрална анализа со кое се определува хемискиот состав на супстанцијата,  покажа дека не е забележан метан во прстените, што е изненадувачки. "Тоа е органската материја во големи количини, барем во главните прстени А, Б и Ц, ние ќе ги испитаме сега", рече астрофизичарот Фил Николсон од Универзитетот Корнел. "Се сомневам дека органските соединенија имаат голема улога во големите прстени".

Резултатите од оваа најнова анализа се речиси целосно спротивни на резултатите што сугерираат дека зраците од органски соединенија паѓаат од прстените на џиновската планета.

притисни ентер