Заев не ја исклучува можноста нов мандатар да формира влада

Не добивање датум за преговори со Европската Унија по автоматизам не значи и распишување на предвремени парламентарни избори.

 Премиерот Зоран Заев разгледува повеќе опции кои би ги активирал доколку Брисел не одреди датум во јуни. Враќање на мандатот и нов мандатар е една од алтернативите која Заев првпат ја изнесува во јавност во синоќешното телевизиско интервју.

Сепак, за каков потег ќе се одлучи Заев ќе зависи од пораките кои ќе ги испрати Европските совет следната недела.

Во меѓувреме, Заев ги реализира најавените директорски смени. На вчерашната владина седница назначени првите луѓе на новоформираната Агенција за национална безбедност како и Истражниот затвор „Скопје“.

Рахиќ, кој е и поранешниот пратеник на СДСМ, ќе седне во фотелјата на досегашниот директор на Шутка, Котевски, кој си поднесе оставка од функцијата по скандалот со нападот врз Миле Јанакиески и Спиро Ристовски во затворскиот двор во февруари годинава.

Нови назначувања и во СДСМ. Откако ги разреши речиси сите претседатели на општинските партиски ограноци, Заев сега дел од нив врати, а на дел од ограноците се најдоа нови лица.

Нови претседатели од денеска имаат општинските ограноци на СДСМ во скопски Карпош, Ѓорче Петров, Центар, како и Штип, Охрид, Струга, Куманово, Крива Паланка.

Резултати од анкетата за цените и квалитетот на интернет услугите

Истражувањето е спроведено на репрезентативен примерок од 1.202 испитаници во земјава, од 16 февруари до 7 март 2019 година.

 Задоволството на граѓаните од цените и квалитетот на услугите во мобилната телефонија и интернетот, ќе бидат презентирани денеска на информативна средба со медиумите што ја организираат Евротинк – Центарот за европски стратегии, НВО Инфоцентарот, Транспарентност Македонија и Хелсиншкиот комитет за човекови права.

На средбата ќе бидат презентирани и наодите од анкетното истражување за работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), спроведено во рамки на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите – PROformance Watch II".

Истражувањето е спроведено на репрезентативен примерок од 1.202 испитаници во земјава, од 16 февруари до 7 март 2019 година.

Во рамки на информативната средба ќе бидат презентирани и две дигитални видеа со кои организаторите, како што најавуваат, ќе се обидат да дадат одговор на прашањата: Какво е задоволството од квалитетот и цените на услугите во мобилната телефонија и интернетот?;

Каква е информираност на граѓаните за работата АВМУ и АЕК?, Каква е перцепција на граѓаните за транспарентноста, професионалноста и независноста на двете регулаторни тела? и Како според граѓаните се назначуваат лицата на раководните позиции во АВМУ и АЕК?

Седници на Законодавно-правната и Комисијата за политички систем

 Во Собранието денеска ќе заседаваат Законодавно-правната и Комисијата за политички систем и и односи меѓу заедниците.

Комисијата за политички систем ќе ги разгледа Предлог-законот за изменување на Законот за вработените во јавниот сектор, во второ читање, како и Информацијата за спроведувањето на препораките на Народниот правобранител за надминување на констатираните состојби содржани во Извештајот на Народниот правобранител, од страна на органите на државната управа опфатени во истиот.

Законодавно-правната комисија ќе одржи две седници. на првата се Предлог-законот за изменување на Законот за вработените во јавниот сектор и две барања за автентични толкувања, додека на дневен ред на втората е Статутот на Универзитетот во Тетово.

Меѓународен ден на бегалците

 Во земјава денеска ќе биде одбележан Меѓународниот ден на бегалците.

По тој повод на Правниот факултет „Јустинијан Први" во Скопје, на свеченост ќе се обрати Моника Сандри, претставничка на УНХЦР во Скопје, проф. д-р Сашо Ѓорѓиевски, претставник на Правната клиника на Правниот факултет „Јустинијан Први", Љупка Новеска Андоновска, претседателка на Управниот одбор на Македонското здружение на млади правници и Младен Чадиковски, претседател на Здружението на новинарите на Македонија.

Во рамките на одбележувањето ќе им бидат доделени награди на победниците на Награда за професионално известување за состојбата на бегалците при мешаните миграциски движења за 2018 година во  Македонија, како и сертификати за студентите кои успешно ја завршија практикантската работа на Правната клиника. 

притисни ентер