Роботите ги преземаат нарачките во кафетериите и рестораните (ВИДЕО)

Јужнокорејската економија, како рестораните, продавниците и супермаркетите се повеќе се потпираат на роботи.

Кафетериите се најчестите места каде може да се видат како работат роботите. Јужнокорејците , иако ја сакаат напредната технологија ,с е жалат дека се повеќе луѓе остануваат без работа .  За помалку од една минута откако ќе биде оставена нарачката, роботот испраќа 4-цифрен код што корисникот може да го користи за да ја отвори кутијата во која го чека кафето.

Еден робот може да се справи со 14 нарачки во исто време. Пијалаците кои нема да бидат пронајдени во рок од 10 минути се фрлаат , но друг пијалок може да се нарача без дополнителни трошоци.

"Тоа е навистина забавно и пријатно", вели 30-годишниот канцелариски работник Чои Еун Џин. "Областа е преполнета со канцелариски работници и локални жители за време на ручекот.Значи, добро е да имате таков робот ... за да можете полесно да го купите кафето".

Кафе франшизата Dal.komm има 45 продавници опремени со роботи. Тие се наоѓаат во шопинг центри, кафетерии во големи компании , во училишта и на аеродроми.

Пијалоците чинат 2 до 3 американски долари. Менаџерите ги следат роботите далечински преку камери и сензори за надзор и еднаш дневно ги чистат .

притисни ентер