Денеска е 25. мај – Ден на младоста во поранешна Југославија

На денешен ден , 25. мај , се славеше како еден од најпопуларните денови во поранешна Југославија.

На 25. мај се прославуваше денот на малдоста и роденденот на претседателот на поранешната држава , Јосип Броз Тито. Низ целата земја патуваа штафети , а денеска главната штафета му се предаваше на Тито , со спектакуларен слет во Белград. Последната штафета беше однесена во 1987 година.

Медиумите од регионот го одбележаа денот и со снимки осд сеќавањата , но и од животот во државата што веќе не постои.

притисни ентер