УНЕСКО препорачува Охрид да се стави на листата на загрозено светско наследство

УНЕСКО го вклучи алармот - во својот најнов извештај препорачува Охрид и регионот да бидат ставени на листата на загрозено светско наследство.

Охридските дивоградби и малиот напредок во решавањето на проблемите се најдоа под лупа на УНЕСКО. Организацијата на ООН во последниот извештај со препорака Охрид да биде ставен на листата на загрозено светско наследство. Од земјава во следниот период меѓудругото се бара да воспостави мораториум на градби до езерото, но и да ги урне веќе постоечките дивоградби кои се опасност за подрачјето.

Мораториум на какви било урбани трансформации на брегот сè додека не се финализираат и усвојат ефективни законски решенија за заштита и механизми за нивно спроведување.

Проценка на нелегалните градби и да се утврди нивното влијание на заштитеното подрачје и потоа да се срушат сите кои претставуваат опасност за подрачјето. Строго да се спроведуваат законите правилниците да се спречат понатамошни дивоградби.

Во извештајот кој треба да биде разгледан кон крајот на идниот месец исто така се нотира дека охридското крајбрежје е погодено со несоодветна градба, урбано развивање и експлоатација на брегот, како и зголемено загадување и уништување на животната средина, предизвикано од силниот притисок на туризмот. Од опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа свикување на итна седница на комисијата за култура на која што би се дискутирало за Охрид и листата на УНЕСКО.

Градот веќе некој период го бранува и изградбата на минарето од Али-пашината џамија, за кое охриѓани вчера протестираа, барајќи од премиерот да изнајде решение, за кое тој денеска им одговори дека очекува да го пронајде преку дијалог.

Организаторите на протестите побараа и од локалната власт да се заложи за решавање на случајот, и најавија дека во спротивно протестите ќе продолжат се додека институциите не постапат согласно законите.

притисни ентер