Фото: Емили Ратајковска гола против контроверзната забрана за абортус во Алабама

Американската сојузна држава Алабама го усвои законот за целосна забрана на абортус, што предизвика реакција не само во САД тиуку и во целиот свет.

Законот за забрана на абортус на жените им го одзема правото на избор, што налути многу луѓе на светот.

Законот ќе стапи на сила по шест месеци откако ќе биде потпишан од гувернерката Кеј Ивеј.

Алабама откако овој закон ќе стапи на сила, ќе го забрани абортусот во било која ситуација. Лекарите кои ќе извршат абортус ќе ги чека казна од 99 години затвор.

Една од најубавите жени на светот, манакенката Емили Ратајковски е една од многуте познати личности кои одлучиле да реагираат против овој закон.

Емили тоа го стори на себе својствен начин, со гола фотка и порака.

-Оваа недела 25 стари белци гласаа за забрана за абортус во Алабама, дури и во случаи на инцес и силување. Тие луѓе на власт ја наметнуваат својата воља над женските тела за да го одржат партијахатот и да го продолжат индустрискиот затворски комплекс, на тој начин што ги спречува жените со ниски економски можности да одлучат да не раѓаат. Државите кои се обидуваат да го забранат абортусот се државите во кои има најголем број на црни жени. Се, се врти околу класата и расата  и  станува збор за директен напад на основните човекови права кои жените во САД ги заслужуваат. Наши тела, наша одлука, напиша Емили под својата гола фотка.

Видео: Пресушија Викториините водопади

Викториините водопади настанале на местото каде што африканската река Зембези пропаѓа во 100 метарска провалија. 

Убавината на водопадите привлекуваше милиони туристи во Зимбабве и Замбија а сега се пресушени заради најголемата суша во последните сто години.

Иако е вообичаено за време на сушните периоди овие водопади да подзапрат, оваа година дошло до неочекувано опаѓање на нивото на водата. Се стравува дека климатските промени би можеле трајно да ги уништат водопадите.

„Претходните години, кога ќе пресушеа, тоа не се случуваше во толкава мера“, вели Доминик Њамбе, продавач на сувенири. „Ова прв пат го гледаме“, додава тој.

Овој продавач вели и дека веќе опаднал бројот на туристи кои виделе на интернет дека водопадите пресушиле.

Проблемот е што целата област е погодена од суша и што многу луѓе останале и без храна. Се проценува дека помош им е потребна на околу 45 милиони луѓе.

Зимбабве и Замбија се погодени и од рестрикција на струја, затоа што производството на оваа енергија зависи исклучиво од хидроелектраната Кариба која се наоѓа на реката Замбези.

Официјалните податоци покажуваат дека нивото на реката Замбези е под она во 1995 година, што било најниско забележано ниво досега. Претседателот на Замбија Едфар лунгу рекол дека ова е предупредување за тоа што климатските промени можат да и направат на нашата животна средина.

Викториините водопади се едни од најголемите и најспектакуларните во светот.

Видео: Битка за живот или смрт помеѓу питон, јазовец и чакал

Кога сте на сафари во Африка тогаш сигурно ќе бидете сведок на некоја борба помеѓу животните кои таму живеат.

Така Роселин Керјосе на сафари снимила неверојатна борба на три животни јазовец, питон и чакал.

Кога почнала да снима, јазовецот бил во смртна опасност бидејќи питонот го фатил и го стискал со целото свое тело.

За среќа на јазовецот, еден пар чакали се вмешале во пресметката и јазовецот успеал да се извлече од смртта.

Тоа што требаше да биде лесен оброк за питонот се претвори во напад на тројца врз еден кога јазовецот и чакалите се свртеа против питонот.

Од оваа средба јазовецот излезе како победник и се сокри со својот ручек зад грмушката.

Во Италија се повеќе куќи по цена од едно евро

На новите жители им се нудат бројни даночни олеснувања.

Во Италија има се повеќе градови во кои е можно да се купи куќа за само едно евро. Многу италијански градови и села редовно објавуваат дека продаваат стари недвижнини по симболична цена од едно евро во обид да спречи се поизразениот тренд на депопулација.

Во последните години има се повеќе градови кои се „натпреваруваат“ да најдат купувачи за недвижнините кои со години стојат напуштени. Еден од нив е и Бивона, мал град во срцето на Сицилија, каде што на новите жители им се нудат бројни даночни олеснувања за покрај недвижнината од едно евро да отворат и некој бизнис, пренесува „Фена“.

притисни ентер