МАНУ го слави 100 роденден на академик Ѓорѓи Филиповски

Во МАНУ денеска се одржа свеченост по повод роденденот на академик Ѓорѓи Филиповски, единствениот жив од тројцата основачи на оваа институција. тој на 6 мај наполни 100 години.

Академик Филиповски и академиците Блаже Конески и Харалампије Поленаковиќ биле тројцата члена на првата комисија задолжена за формирање на МАНУ, основана на 23 февруари 1967.

Академик Филиповски важи за основоположник на современите педолошки истражувања во земјава. Неговите најзначајни активности од наставно-научната и општествена дејност се и сведоштво за почетоците на формирањето на првите високообразовни институции во земјава, како универзитетот „св. Кирил и Методиј“, Земјоделско-шумарскиот факултет, МАНУ.

притисни ентер