Поголемиот дел од ветените пари за обнова на Нотр Дам не се уплатени

Поголемиот дел од парите ветени за обнова на катедралата Нотр Дам допрва треба да бидат уплатени, изјави вчера надбискупот на Париз Мишел Опети.

„Износот од милијарда евра кој се спомнува во медиумите не го вети ниту една поголема фондација или администрација“ – нагласил надбискупот Опети.

Катедралата Нотр Дам е тешко оштетена во пожарот кој изби на 15 април, откако од разни краишта на светот беше ветена поддршка за обнова.

Досега за обновата се собрани 13.5 милиони евра и надбискупот Опети нагласува дека се продолжува со собирањето на пари.

Според неговите зборови, од пристигнатите 13.5 милиони евра, 9.5 милиони евра дошле од 43.000 донатори од Франција и странство, меѓу кои и 7.000 Американци.

Преостанатите четири милиони дошле од поголеми донатори.

притисни ентер