Потребни состојки: 1 кг брашно, 500 гр. спанаќ, 300 гр. сирење, 5 јајца, 1 филџан масло, ½ коцка квасец, 1 маргарин, малку палента, 2 лажички сол и 1 лажиче шеќер.
Постапка:
Во подлабок сад се става: брашно, 2 лажички сол, 1 лажиче шеќер, ½ коцка квасец и 1 јајце.
Се додава млака вода и масло и се замесува тесто.
Тестото требa добро да се измеси со рацe.
Откако ќе се измеси тестото се дели на 2 дела и се остава да отстои малку.
За тоа време се подготвува зарзаватот.
Сечканиот спанаќ се посолува, се поросува со палента и се гмечи со раце.
Се матат 4 јајца и во нив се додава дробено сирење.
Добиената смеса се додава во спанаќот, се додава малку масло и се меша.
Од едниот дел се сука поголема кора и се премачкува со ½ маргарин.
Се сече во форма на полжав, се витка како клопче и се остава да отстои.
Истата постапка се повторува со вториот дел од тестото.
Првото тесто се расукува во кора со големина колку тепсијата.
Откако ќе се оформи кората се става во претходно премачканата тепсија со маргарин.
Одозгора се распоредува претходно подготвениот зарзават со спанаќ, сирење и јајца.
Од второто тесто се суче поголема кора и се реди врз зарзаватот.
Се прават витки по краевите и се попарува со 100 мл. врело масло.
Се пече во загреана рерна 10 минути на 250 степени.
Потоа се намалува на 170 степени и се пече уште 20-тина минути.