Светлосен спектакл по повод 130 годишнината на Ајфеловата кула (ВИДЕО)

Париз денеска ја прославува 130 годишнината од изградбата на еден од најзначајните симболи , Ајфеловата кула.

Во чест на годишнината , на Ајфеловата кула беа поставени ласдерски светла и вечерва беше изведен спектакл преку кој беа покажани важните настани поврзани со овој споменик.

Спектаклот беше видлив од поголемиот дел на Париз. Ајфеловата кула е е една од најпосетуваните туристички атракции на светот. На неа годишно се качуваат 6 милиони туристи .

Најголемиот број останува за да се овековечат со градбата , што ја изградил Филип Ајфел за Светскиот саем во 1889 година. Ајфеловата кула за прв пат за јавноста била отворена на 15 мај 1889 , неколку дена откако била изградена.

ЗНМ: Осуда за ширењето дезинформации на пратеникот Стевананџија за новинарите Јованоски и Христов

Го повикуваме пратеникот Стевананџија јавно да објави демант за објавената невистина и да се извини на новинарите за евентуалните последици од објавата.

Здружението на новинарите на Македонија го осудува пратеникот Димитар Стевананџија, кој на својот Твитер профил објави фотографија со коментар дека колегите Борјан Јовановски и Боби Христов наводно се гости на отворање на контроверзен угостителски објект во Охрид. Според колегите Јовановски и Христов станува збор за лажна фотографија од објект во Градскиот Трговски Центар во Скопје и истата објава служи да им се наруши нивниот имиџ како новинари.

ЗНМ укажува дека преку етикетирање и ширење на дезинформации на новинари, особено од страна на избрани претставници на Собранието на Република Македонија, може сериозно да им се наштети на професионалниот интегритет и углед на новинарите, а со тоа да се намали и довербата на јавноста во медиумите.

Освен ова, јавните личности, а особено пратениците треба да служат за пример и посебно да внимаваат како комуницираат со новинарите и воопшто со генералната јавност, напишаа од ЗНМ.

Српската Влада даде согласност со Македонија да се склучи Договор за дигитална трансформација

Како што се наведува во соопштението, целта на договорот е промовирање на соработката и обезбедување поддршка во примената на информатичките и комуникациските технологии преку спроведување на активностите за ширење на знаењето “Србија дигитализира”.

Српската Влада на денешната седница усвои Заклучок за давање на согласност на Канцеларијата за информатичка технологија и електронска администрација на Република Србија со Министерството за информатичко општество и администрација на Република Македонија да склучи договор за соработка во областа на дигиталната трансформација, соопштија од Канцеларијата за сорботка со медиумите на срспката Влада./МИА

притисни ентер