Само за колекционери – се произведе последниот класичен Смарт (ФОТО)

Смарт ќе стане целосно електрично возило , се разбира доколку производителот Дајмлер не се реши да го укине по поразителната продажба во 2018.

Во најлошата година за Смарт , минатата, овој симпатичен автомобил се продаде во само 1 200 примероци. Затоа Дајмлер целосно го повлече од САД и Канада , додека во другиот дел од светот планира да продава исклучиво верзија на електричен погон.

Но , и тоа е под услов доколку кинеските инвеститори го испочитуваат договорот. Сепак , само за колекционерите се произведени автомобили Смарт на бензин.

Оваа последна серија е наречена Final Collector's Edition и се произведени само 21 примерок, по еден за секоја година од постоењето на овој модел.

Овој Смарт ќе се појави во продажба во август , а цената за сега не е позната.

Податоците на ДИК се нецелосни и непрецизни, се уште нема конечни резултати

Според проекцијата на ДИК објавена рано утрината, коалицијата на СДСМ можеме освоила два мандата повеќе од ВМРО-ДПМНЕ.

Во албанскиот блок ДУИ има три пратеника повеќе од Алијансата и Алтернатива.

Овие бројки, кои делумно се разликуваат од оние на партиите, од аналитичкиот центар ги пренесува Александар Видиновски.

Во видеото погледнете го целиот извештај.

Колку долго опстојуваат антителата кај заболените од ковид-19?

Засега се уште се истражува колку долго траат антителата.

Луѓето со потешки симптоми на Ковид 19 по излекувањето покажале дека имаат поголема концентрација на антитела, објаснува докторот Александар Петличковски од Институтот за имунологија по направените истражувања на луѓе кои го прележале вирусот. Засега се уште се истражува колку долго траат антителата.

Според досегашното искуство нема повторување на вирусот во иста сезона, досегашните примери каде две медицински сестри при донирање на плазма имаа повторно позитивен тест, Петличковски вели дека според досегашните истражувања ковидот може да се добие во една сезона.

Антителата и нивниот рок стана тема на истражување во сите земји. Во соседна Србија во Институтот за примена на нуклеарна физика во дел од истражувањата покажале антитела и оние без симптоми.

„Успеавме да детектираме многу случаи да идентификуваме поединци кои биле асимптоматски случаи кои го пренесувале вирусот и имале многу високи вредности и ИГМ, а подоцна и ИГГ антитела. Така да асимптоматски случаи многу често најмногу вредности на концентрација на антитела најмногу развиваат асимптоматски случаи и случаи со тешка клиничка слика. Ова исклучиво се наши сознанија, литературата зборува за тоа дека асимптоматските случаи развиваат послаби симптоми и можеби воопшто не развиваат антитела, меѓутоа ова истражување е направено со приемна наши тестови“ објаснува Марија Гњатовић од Институтот за примена на нуклеарна физика.

Науката од претходните искуства со САРС вирусот 1 пред шест години антителата тогаш траеле една година.

И по 18 часа од крајот на гласањето, нема првични конечни резултати

И по 18 часа од затворањето на гласачките кутии, се уште нема првични конечни резултати од вчерашните парламентарни избори.

Што се случи со „семоќниот“ софтвер на ДИК?

Интернет страницата на ДИК се уште е во колапс, а последните податоци беа објавени во три часот наутро со проекција на мандатите.

Пред Државната изборна комисија е Јана Јосифоска.

Има ли некаква најава за прес-конференција на ДИК?

Во видеото погледнете го целиот извештај.

притисни ентер