Потпишан законот за употреба исклучиво на Украинскиот јазик

Украинскиот претседател во заминување , Петро Портошенко , денеска го потпиша законот со кој се исклучува употребата на Рускиот јазик во Украина.

Порошенко го потпиша законот со кој на територијата на Украина ќе се користи исклучиво Украинскиот јазик. Свеченото потпишување на законот директно го пренесуваа сите телевизии во земјата.

,,Јас денеска , како претседател Петро Порошенко , ја имам најголемата чест и единствена можност да го потпишан Законот за исклучива употреба на Украинскиот како единствен државен јазик.” , рече Порошенко на свечената церемонија.

Со овој јазик се укинува употребата на Рускиот јазик како паралелен на територијата на Украина.

притисни ентер