Може ли роботите да ги заменат луѓето и да им се укинуваат работните места?

Во светот е се повеќе зголемен стравот дека вештачката интелигенција ќе предизвика укинување на многу работни места .

Според американските анализи , во следните 20 години , дури 40 до 50 проценти од работните места ќе бидат заменети со роботи . пишува магазинот Форбс. Истиот податок го потврдува и студија од Оксфорд , каде се наведува дека 47 проценти од американските работни места ќе бидат автоматизирани во наредните 20 години.

Сепак научниците сметаат дека стравот од загубата на работните места е претеран. Професорите Кен Голдберг и Ерик Брејер од универзитетот Беркли тврдат дека нема можност да се изгубат толку голем број работни места поради вештачката интелигенција.

Сметаат дека во иднина луѓето ќе се занимаваат со креативни работи , додека оние кои бараат автоматизам ќе им бидат препуштени на роботите.

Самостојните роботи со интелигенција и ,,мозок” како човековиот не се очекува пред 2030 , додека по 2050 ќе се појават роботите , кои би можеле да бидат целосно самостојни и со интелигенција поголема од онаа на луѓето .

притисни ентер