Револуционерно откритие: За половина час ќе се знае дали во крвта има инфекција и како да се лекува

Се чини дека поминаа времињата кога докторите им препишуваа купшишта антибиотици на пациентите.

Научниците од американскиот универзитет Пен Стејт проиведоа уред со кој за само половина час се утврдува присуство на инфекција во крвта. Освен тоа со овој уред се утврдува и дали и каква терапија е потребна.

Резултатите се објавени во стручното списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Еден од научниците кои го измисли овој уред , Пак Кин Вонг, професор на биомедицинско инженерство и машинство, појаснува дека апаратот користи микротехнологија , со која се детектираат одделни бактериски клетки , кои потоа може да се видат под електронски микроскоп.

Со овој уред за само половина час ќе се знае дали има инфекција во крвта и дали може да се уништи со антибиотик и со каков. За оваа постапка во лабораториите сега се потребни три до пет дена .

притисни ентер