Со ГМО вирус излекувана смртоносна инфекција од супербактерија

Британска тинејџерка е успешно излекувана од инфекција со супер бактерија со помош на ГМО вирус , што е прв ваков случај во светот.

17- годишната Изабела Холдавеј две години се бореше за животѕ по трансплантацијата на белите дробови . Се заразила со супербактерија и антибиотиците немале никакво дејство. ,,Ја изгубивме надежта . Ни кажаа дека шансата за преживување е помала од 1%.”, вели мајката на Изабела, Џо Холдавеј. Но , откако докторите и дале коктел на бактертиофаги , односно вируси кои не ги напаѓаат човековите клетки , но се модифицирани за убивање бактерии , Изабела целосно се опоравила.

,,Сега ги прави сите работи како и другите нејзини врсници. А ми рекоа да не се надевам премногу ,зашто терапијата е експериментална.”, додава мајката. Докторите ги испитуваат дејствата на бактериофагите речиси цел век , но имаше редуцирана употреба зашто вирусите набргу еволуираа , така што не беа доволно ефикасни во справувањето со бактериите.

Но случајот со Изабела покажа дека генетски модифицираните вируси може да имаат исклучителен ефект против одредени видови бактерии , па дури и против оние на кои не делуваат познатите антибиотици. Изабела е првиот пациент на светот врз која се употребени овие вируси и се покажа за ефикасен метод , но докторите од британската клиника велат дека оваа метода ќе треба уште многу да се испитува за да почне масовно да се  применува.

Во нејзиниот случај , инфекцијата се појавила пред две години на хируршката рана и се проширила на црниот дроб и на белите дробови, така што по девет месеци во болница веќе не реагирала на антибиотици.

Во јуни 2018 Изабела почнала да прима инфузии со бактериофаги , примајќи милијарди вируси во исто време , а по шест недели инфекцијата се повлекла од нејзиниот црн дроб.

притисни ентер