Милошев: Придонесот на медицинските сестри во функционирањето на здравствениот систем е од непроценливо значење

 Министерството за здравство во континуитет е посветено на унапредување на статусот на сите здравствени работници, со посебен акцент на медицинските сестри, како еден од столбовите на здравствениот систем.

Придонесот на медицинските сестри во функционирањето на здравствениот систем е од непроценливо значење, како и нивниот ангажман во секојдневната грижа и третман на пациентите.

Ова денеска го истакна државниот секретар во Министерството за здравство Владимир Милошев во обраќањето на свечена академија, што ја организираше Унијата на здруженија на медицински сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри (ЗМСТАС) предводена од Здружението „За нас", по повод 12 Мај, Светски ден на сестринството.

Минатата година, посочи Милошев, ја зголемивме платата на сите здравствени работници за пет отсто, а во јануари годинава платата на медицинските сестри ја зголемивме за дополнителни пет отсто.

– Зголемени се и коефициентите за исплата на дежурства, ноќен труд и дополнителна работа на здравствените работници. Паралелно, сме посветени на имплементација на ЕУ директивата за признавање на професионалните квалификации, во насока на препознавање на професионалците во областа на здравството, како што се медицинските сестри. Со најновите измени на Законот за здравствена заштита решивме повеќегодишен проблем и овозможивме преземање во јавното здравство на медицински сестри, кои претходно работеле во приватни здравствени установи, основани под закуп во здравствените домови, а кои во меѓувреме останале без работа поради затворање на ПЗУ, истакна Милошев.

Нагласи дека во соработка со медицинските сестри низ државата успешно го реализирале проектот за вонболничка постоперативна грижа на пациентите по извршена интервенција.

– Ова се само дел од мерките на Министерството за унапредување на статусот и вреднување на трудот на медицинските сестри. Како што и претходно споменав, со вашата посветена работа, пожртвуваност и хуманост, вие сте еден од столбовите на здравствениот систем, додаде Милошев.

Претседателот на Унијата на здруженија на медицински сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри (ЗМСТАС) предводена од Здружението „За нас", Гордана Бешлиоска рече дека свечената академија ја организираат за нивните колешки од сите нивоа на здравствениот систем.

– Денеска многу од нив ќе бидат наградени, многу од нив ќе бидат пофалени за сето тоа што успешно го направиле во текот на годината, додаде Бешлиоска на академијата на која беа прогласени најхуманите и најуспешни медицински сестри од земјава.

Фото: Двометарска медуза

Медузите од овој вид обично растат околу 90 цм, затоа оваа медуза претставува вистинско чудо.

Биологот Лизи Дали и фотографот Дан Абот, велат дека никогаш во животот не виделе толкава медуза. „Видовме неколку мали медузи а потоа наидовме на една огромна, моментот беше неверојатен“ рече Лизи.

„FaceApp“ ќе биде под истрага

Американскиот сенатор Чак Шамер побара од Федералното биро за истраги (FBI) да спроведе истрага за апликацијата „FaceApp“ .

До ова дошло откако се појавиле гласини дека Русија ги искористува податоците од оваа апликација. Дали апликацијата која сите ја користат во последниве денови, можеби крие мрачна страна?

На тоа сеуште немаме одговор.

Сијамски близнаци раздвоени во Лондон

Сијамски близнаци кои биле споени со главите, успешно се раздвоени во Лондон после неколку операции кои вкупно траеле 55 часа.

Двегодишните сестри од Пакистан Сафа и Марва Улах, три пати биле оперирани во Болницата „Грејт Ормонд Стрит“ а во хируршките зафати кои биле направени во рок од 4 месеци, учествувале вкупно 100 членови од медицинскиот тим на болницата.

Хирурзите успеале да ги раздвојат нивните мозоци кои биле меѓусебно испреплетени во нивниот заеднички череп а потоа успеале да реконструираат два посебни черепа, користејќи ги фрагментите од заедничкиот.

притисни ентер