Изложбата „100 години Требиште“ е приказна за скапоцените траги на една исклучително богата култура

Вечерва во Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија  е отворена изложбата „100 години Требиште“ , каде што се обрати премиерот Зоран Заев.

,,Изложбата „100 години Требиште“ е приказна за скапоцените траги на една исклучително богата култура откриена пред 100 години во близината на Охрид или некогашен Лихнидос мистериозната историска и културна загатка овде во Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија  е обединета со сите три дела од нејзината блескава севкупност”, изјави премиерот Зоран Заев вечерва пред почетокот на изложбата во Скопје.

Тој додаде дека изложбата е резултат на иницијатива на трите институции -Националниот археолошки музеј, Народниот музеј во Белград и Националниот археолошки институт и музеј при Бугарската академија каде што се чуваат вредните артефакти од локалитетот Требеништа откриени низ повеќе декади.  На изложбата ќе бидат претставени повеќе од 400 предмети од колекциите на трите музеи, заедно со Заводот и музеј од Охрид меѓу кои и златната погребна маска.  

притисни ентер