Вработена во Гугл постави неверојатен математички рекорд- потребни се над 300 000 години да се прочита бројот

Ема Харука Ивао , вработена во компанијата Гугл постави нов рекорд и пресмета 31 билион децимали од бројот Пи.

Досегашниот рекорд беше 22 билиони децимали . Пи , како што е познато , е бројот со кој се изразува односот меѓу обемот и дијаметарот на кругот и изнесува 3,14 , но зад него има бесконечно голем број децимали. Јапонката успеа да го пресмета бројот со 31 билион децимали , благодарејќи на услугата на Гогл , Клауд.

Потрагата по што поголем број децимали од Пи е предизвик за многу математичари.

Ивао вели дека пресметката и потрошила 170 Терабајти податоци и дека и биле потребни 121 ден за да го довршат 25 – те виртуелни компјутери.

За да се прочита овој број се потребни 332 064 години. 

Фото: Сенида ги покажа облините во костим за капење

Лето е, сите се разголуваат па и Сенида постави фотографии во костим за капење на својот „Инстаграм“ профил.

Таа преферира едноставни костими за капење и не е толку нападна во покажувањето на нејзиното тело.  

Видео: Куче скокна во река за да го спаси своето другарче

Кога ќе се земе во предвид дека водата не е длабока и дека чамецот е блиску до брегот, ова видео и не е толку драматично.

Но кога ќе го видете уплашеното мало кученце како цимоли, сигурно ќе ви падне жал за него. Такво чувство имаше и големото куче и затоа направи ваков храбар потег.

„RIMAC“ на турнеја низ америка

„RIMAC“ и неговите електрични болиди, веќе некое време се низ Америка, каде учествуваат  на бројни автомобилски случувања.

Љубителите на автомобили низ Америка ќе можат да ги видат и да се восхитуваат на новите модели од компанијата „RIMAC“.

притисни ентер