Хрватските рибари на удар на словенечката полиција

Рибарите од Савудрија , на Истра пројавиле инцидент со словенечката полиција , за кој велат дека бил намерно предизвикан од Словенија.

Чамецот на словенечката полиција се залетал во полна брзина кон рибарско бротче и застанал откако се приближил до рибарите . Од силината на ударот , на Хрватите им се скршил навигацискиот лаптоп.

Рибарите се незадоволни и прашуваат кој ќе ги заштити од ваквото однесување на полицијата од соседната земја. Полицијата шест пати ги предупредила дека се во словенечки води , додека по кусо време се појавиле и хрватските полицајци и им одговориле дека рибарите пловат во хрватски води.

Рибарите велат дека ова им се речиси секојдневен проблем , но денешниот инцидент бил најсериозен и некој можел да настрада. Велат дека словенечкиот патролен брод запрел на само еден метар , а кон нив се движел со полна брзина.

Во меѓувреме , казните за нелегално преминување во словенечките води и натаму сотгнуваат на адреса на рибарите , а тие се надеваат дека Хрватска ќе им помогне да ги наплати заостанатите астрономски суми. Некои велат дека имаат и по сто казни .

притисни ентер