Магнетиот Северен пол премногу бргу се наклонува кон Сибир – научниците загрижени

Брзината на навалување на магнетниот Северен пол за последнтие 20 години е забрзана од 15 на 55 километри годишно , така што ниту навигациите веќе не се точни.

Северниот магнетен пол на Земјата во последните десетина години се движи толку бргу што според научниците , досегашните проценки не се доволно точни за прецизна навигација.

Пред неколку дена беше објавено каде се наоѓа Северниот магнетен пол , кој требаше да се најде на таа позиција за една година. Меѓународната датумска станица веќе ја одмина во 2017 , а сега од Канада се навалува кон Сибир.

Ваквото менување е голем проблем за компасите и сите навигациски уреди , кои работат на магнетен принцип. Авионите и бродовите исто така се наведуваат според магнетниот северен пол , главно како помошна навигација .

Според геофизичарите на Универзитетот во Колорадо , ваквото поместување ќе има големи последици , бидејќи магнетниот јужен пол се движи далеку пополека.

ГПС уредите не се погодени од ова поместување , зашто се поврзани со сателити.

Фото: Сенида ги покажа облините во костим за капење

Лето е, сите се разголуваат па и Сенида постави фотографии во костим за капење на својот „Инстаграм“ профил.

Таа преферира едноставни костими за капење и не е толку нападна во покажувањето на нејзиното тело.  

Видео: Куче скокна во река за да го спаси своето другарче

Кога ќе се земе во предвид дека водата не е длабока и дека чамецот е блиску до брегот, ова видео и не е толку драматично.

Но кога ќе го видете уплашеното мало кученце како цимоли, сигурно ќе ви падне жал за него. Такво чувство имаше и големото куче и затоа направи ваков храбар потег.

„RIMAC“ на турнеја низ америка

„RIMAC“ и неговите електрични болиди, веќе некое време се низ Америка, каде учествуваат  на бројни автомобилски случувања.

Љубителите на автомобили низ Америка ќе можат да ги видат и да се восхитуваат на новите модели од компанијата „RIMAC“.

притисни ентер