СВЕЧЕНА ТАВА СО ПОВЕЌЕ ВИДОВИ МЕСО

Рецепт на: Каролина Здравковска

Потребни состојки:  200 гр.телешко месо, 200 гр.свинско месо, 200 гр.пилешко месо, 300 гр. шампињони, 100 гр. качкавал, неколку лажици еспањол сос, 1 главица кромид, 1 пиперка, малку лук, ½ тиквица, 1 морков, 1 домат, сол и бибер по вкус.  

          Постапка:

          Во тава со загреано масло се пропржува свинското и телешкото месо исечкано на коцки.

          Во друга тава со загреано масло најнапред се пропржуваат: кромидот, пиперката, лукот и кромидот.

          Потоа се додаваат  тиквичката и доматот и се продолжува со пржењето.

          Во трета тава со загреано масло се пропржуваат исечкани шампињони.

          Во тавата со свинско и телешко месо се додава пилешкото месо и се зачинува со сол и бибер по вкус.

          Се продолжува со пржењето со повремено промешување и потоа се додаваат шампињоните.

          По неколку минути се додава и пропржениот зеленчук и се продолжува со пржењето.

          При крај се додаваат неколку лажици еспањол сос.

          Пропржените состојки се стваат во земјена тава и се покриваат со рендан кашкавал.

          Се печат во загреана рерна околу 15 минути на 200 степени.

притисни ентер