Истражување: 62 малолетнички абортирале, а 731 се породиле,најмладата породена мајка во Македонија има само 11 години

Најмладата породена мајка во Македонија има само 11 години. 

На ова породување на девојче уште 730 малолетнички на возраст од 11 до 13 годни се породиле,а 62 нивни врснички абортирале.

Овие истражувања се направени од страна на канцеларијата на народниот правобраинител во период во 2016 и 2017 година.

За Бајрамовска загрижувачки е што во здравствените установи голем проблем е што не се почитуваат основни правила на пример давање на согласност за аборутс од страна на родителите на малолетничката.

Во рамките на истражувањето бил доставен прашалник до 17 клиники и општи болници. Најголем број од малолетните бремени девојчиња се Ромки 405, 162 Македонки. 109 Албанки.

притисни ентер