Од април се воведуваат вакцини против Рота вирус и Пневмококна бактерија

Од април дополнителни вакцини за бебињата во центрите за имунизација. Вакцините против Пневмококна бактерија и Рота вируси ќе бидат задолжителни за сите деца.

Имунологот, др. Кети Ставриќ од Клиниката за детски болести вели дека најчестите заболувања, но и често со сериозни компликации се пациенти на оваа клиника.

Пред три години почина дете поради голема дехидрација од Рота вирус, пневмониите се најкомплицирани пред се кај децата до три години.

Со доктор Ставриќ, разговораше Мирјана Мирчевска Јовановиќ.

Целиот разговор погледнете го во видеото.

притисни ентер