Осум нови пациенти со симптоми на морбили во изминатото деноноќие

Две деца од одделот за хемато-онколошкото одделение на клиниката за детски болести од вчера имаат морбили. 

Засега нивната состојба е стабилна и под контрола. Едно дете заминало дома од овој оддел. Докторите апелираат на вакцина, бидејќи само на тој начин ќе се стабилизира состојбата и ќе се заштитат и овие деца, бидејќи вирусот не може со ништо да се сопре.

Стабилна е и здравствната состојба за вработените од клиниката тие се на домшано лекување. Повеќето се вакцинирани најверојатно само со една доза. Но вакцината според докторите им помогнала да немаат сериозни компликации од морбилите.

На клиниката за инфективни болести има вкупно 20 пациенти со морбили. Во многу лоша здравстевена состојба беше едно дете, но сега е стабилно.

Инфектолозите и имунолозите апелираат дека здравствените домови се отворени и за викенд за имунизација. Забараната за невакцинирани деца ќе трае се додоека родителите не ги вакцинираат децата и покажат потврда за тоа.

По скандалот со погрешните залепени декларации на вакцината МРП МАЛМЕД донесе одлука да се унишатат вакцините од страна на производителот.

Здравствените власти се уште тврдат овие вакцини не биле со поминат рок.

притисни ентер