Почнува Вевчанскиот карневал

Со настап на рок групата „Архангел", Неша од  групата „ Галија", Културно уметнички работници и ди-џеј Рутбој денеска почнува годинашниот Вевчански карневал.

За дочекот на Новата година, според Јулијанскиот календар,  односно утревечер, задолжени се „Кате и Нели ти реков", „Баклава", „Џубокс бенд" и оркестар „Зурли и тапани" од Вевчани.

Утре напладне ќе почне дефилето на василичарите, каде се очекуваат над 1.000 поединечни и групни маски, а Вевчани и годинава ќе биде театар на отворено, без режија и сценарио. Покрај  традиционалните маски на зетот и невестата, глупавиот август и ѓаволите, ќе бидат прикажани и маски со настани што ја одбележаа изминатата година. Вевчанци ќе кажат се, но до карневалското дефиле не откриваат во што ќе бидат маскирани.

Двете василичарски друштва Горна и Долна маала со зетот, невестата, двата ѓаволи, глупавите августи и останатите маски инспирирани од актуелните политички и секојдневни случувања во изминатите 12 месеци ќе продефилираат низ вевчанските улици. Вевчани ќе наликува на театар на отворено, а секое карневалско издание за вевчанци е доживување и инспирација за изработка на маска за следната година.

Во утринските часови традиционално невестите од двете маала заедно со гостите одат на Вевчанските извори да наполнат вода со која се прави вевчанскиот кашаник (зелник) во кој се става паричката. Кај оној што ќе се падне паричката ќе биде среќен и бериќетен во текот на целата година. Според традицијата, утре Василичарите ќе одат од куќа во куќа каде што има име Васил да му честитаат и околу пладне доаѓаат во центарот на Вевчани каде што ги играат василичарските ора. Манифестацијата ќе заврши со традиционалното палење на маските во центарот на Вевчани, во попладневните часови. Со палењето на маските се верува дека се ослободуваат од злото и дека годината ќе им биде среќна и бериќетна.

Вевчанскиот карневал, кој датира од настанокот на Вевчани, со традиција од околу 15 века симболизира два паралелни света, едниот му припаѓа на паганството, а другиот на христијанството. Задолжителни елементи се зетот и невестата кои се симбол на плодноста и продолжувањето на семејството, двата ѓавола, кои се олицетворение на злото и двајцата глупи августи кои ги штитат од злото. Со манифестацијата се одбележува христијанскиот празник Св. Василиј Велики или доаѓањето на новата година по стариот, Јулијанскиот календар./МИА 

Во Струмица почнуваат карневалските празнувања

Годинашното триесетто јубилејно издание на Струмичкиот карневал во организирана форма почнува вечер со симболично предавање на клучот од градот од страна на градоначалникот на карневалистите. 

Во наредните осум денови, колку што траат карневалските празнувања, карневалистите симболично ќе управуваат со градот.

Веднаш потоа ќе се одржи свечена седница на Организациониот одбор на Струмичкиот карневал по што ќе биде презентирана монографијата по повод јубилејот 30 години од организираното постоење на еден од најпознатите карневали во Европа.

На повеќе поединци и организации ќе им бидат доделени признанија, а првиот крневалски ден завршува со отворање на ретроспективна изложба „Струмички карневал-30 години ѕвезда под небото".

Главниот настан на Струмичкиот карневал е Интернационалната карневалска вечер која ќе се одржи в сабота. На неа ќе бидат презентирани вкупно 46 поединечни и групни карневалски маски од земјава, но и од Србија, Црна Гора, Бугарија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Грција, Италија и Германија со над 1.200 учесници.

ЕАСО : Македонците со најмали шанси за азил во ЕУ

Европската агенција за азил, ЕАСО, во својот извештај за 2019-та година, констатира дека прв пат е зголемен бројот на барања за азил во ЕУ, а растот се должи на лица од земји со кои ЕУ го укинала визниот режим.

Во текот на 2019 се поднесени над 714 илјади барања за азил во ЕУ, што е зголемување од 13 отсто во споредба со претходната година, за прв пат имало повеќе барања отколку за време на бегалската криза во 2015-та.

Но, вели ЕАСО, „зголемувањето не се должи главно на нередовната миграција туку на апликации од земји кои имаат слободен визен режим со Шенген".

Најголемиот дел од растот доаѓа од големиот број апликанти на кои не им е потребна виза за влез во Шенген, што објаснува зошто барањата за меѓународна заштита се зголемени, а детектираните нелегални влезови на надворешните граници се намалени.

Меѓу нив се наоѓаат лица од Венецуела, Колумбија, Хондурас и Ел Салвадор, но и од западниот Балкан.

Меѓутоа, предупредува ЕАСО, лицата од западен Балкан имаат најмалку шанси да добијат каква било меѓународна заштита или статус на азилант.

Стапката на признавање на азилантски статус во ЕУ е 33 отсто, најмногу добиваат Сиријците со 85 отсто, Јеменците со 82 отсто и Еритрејците со 81 отсто, додека најниска стапка на одобрување на азил имаат Македонците и Молдавците со еден отсто и Албанците со шест отсто. Слаба е стапка на признавање и за лицата од Венецуела и Колумбија, меѓу пет и седум отсто.

Македонците се исто така меѓу лицата кои најмногу повторно аплицираат откако ќе бидат одбиени: една третина од нив го прави тоа и покрај фактот што имаат најмалку шанси да добијат./MИА

Средба Таравари – Јејтс: Разгледани можностите за зголемување на ефикасноста на општината од фискален аспект и планирање на проекти

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, го прими извршниот директор на за јавни финансии на УСАИД во Македонија, Џон Јеитс

Таравари, го прими извршниот директор на за јавни финансии на УСАИД во Македонија, Џон Јеитс, со кого разговараа за можностите за зголемување на фискалната ефикасност на општината и планирањето на проекти.

На средбата на која присуствуваа шефот на кабинетотот Валбон Лимани и раководителот на ЛЕР, Бесим Догани, градоначалникот Таравари го извести директорот Јеитс за успесите и предизвиците со кои се соочува општина Гостивар во областа на наплатата на даноците на општината, извршувањето на буџетот и имплементирањање на проектите.

"Откако дојдов на функцијата градоначалник на Гостивар, како општина забележуваме пораст од 15% на општинските даноци, извршувањето на буџетот во однос на планираното достигнува околу 95%, а сме спровеле и бројни капитални проекти во главно со сопствени средства, но и како донации од меѓународни организации и од пријателски земји на нашата држава", истакна градоначалникот Таравари.

Градоначалникот на Гостивар ја истакна потребата од соодветна фискална децентрализација со што ќе се зголемат можностите на единиците на локалната самоуправа за поголема ефикасност во планирањето на буџетот и капиталните инвестиции, особено со оглед на тоа што општините се институции кои најдобро се запознати со реалните потреби на нејзините граѓани.

Директорот Џон Јејтс се задржа на можната соработка за заедничко аплицирање на јавниот повик на УСАИД, при што го информираше градоначалникот и неговите соработници за четирите компоненти на техничка помош преку овој повик во износ од 5 до 7 милиони американски долари.

Јејтс стави акцент на зголемување на нивото на наплатата на општинските даноци, подобрување во планирањето на проекти, зголемување на општинскиот буџет и потребата за фискална децентрализација, се наведува во соопштението од општината.

притисни ентер