Ова е најдетална снимка на блиската галаксија – се гледаат 15 милиони ѕвезди (ВИДЕО)

Кога ќе се погледне кон галаксијата Триаголник , односно Месиер 33 , ќе се види замрачена дамка на ноќното небо .

Месиер 33 е еден од најоддалечените објекти во вселената , кој сепак е видлив со голо око. Вселенскиот телескоп Хабл сними најдетална фотографија на оваа спирална галаксија , која од нас е оддалечена 3 милиони светлосни години. Според Science Alert, фотографијата е исклучително детална и е составена од 54 снимки споени во една.

Има 665 милиони пиксели и прикажува подрачје на простор од 19 400 светслони години , каде може да се забележат 15 милиони поединечни ѕвезди.

Иако на снимката се гледа само третина од оваа галаксија , која се протега на над 60 000 светлосни години , на неа се гледа средиштето и внатрешната структура на спиралите.

Колку за споредба , нашата галаксија се протега на околу 100 000 светлосни години.

притисни ентер