До сега невидени фотографии од Плутон (ФОТО)

НАСА утре ќе одржи прес конференција на која ќе изнесе детали во врска со мисијата на леталото ,,Нови хоризонти” , кое патува зад Плутон , најдалеку во Сончевиот систем.

Од ноќеска на полноќ почна бавното праќање на фотографиите од просторите зад Плутон , од светот на мразот , кој човечкото око до сега не го видело. Доколку трите сателити ги добиваат паралелно податоците без проблем , тогаш навистина ќе има што да се види на прес конференцијата на НАСА.

Мисијата почна пред 20 тина години , кога серија не ммогу скапи летала биле пратени во вселената за да истражуваат одделни делови на Сончевиот систем.

Во 2002 и 2003 американскиот Конгрес одобри пари за џуџестата планета Плутон , така што леталото ја искористи позицијата на Сатурн за да се приближи кон Плутон за период пократок за неколку години.

Леталото тргна на пат кон Плутон на 19 јануари 2006 со огромно забрзување , така што до Месечината стигна за само девет часа , додека на другите летала им биле потребни најмалку три дена.

притисни ентер