Дебата за состојбата со црквата „Свети Ѓорѓи" во Курбиново

Да се обезбедат повеќе финансиски средства за заштита на црквата „Свети Ѓорѓи" во село Курбиново за наредната година, како и инфраструктурни услови за пристап до објектот.

 Ова беше заклучокот од денешната трибина „Актуелната состојба со црквата Св. Ѓорѓи во Курбиново, репрезент на светското културно наследство од Република Македонија" што се одржа во општина Ресен во организација на локалната самоуправа и Завод и музеј – Битола.

Храмот, како што појасни за МИА Ристо Палигора советник конзерватор во НУ Завод и музеј – Битола, е ставен под времен заштитен кров, бидејќи прокиснувала, а влагата го уништила фрескоживописот.

-Црквата е ставена под времен заштитен кров, бидејќи силно интензивно прокиснуваше имаше голема концентрација на влага во ѕидните платна и структурата на ѕидовите и тоа негативно се одразуваше врз фрескосликарството со голема концентрација на соли, кои ја уништуваа структурата на пигментите од кои е создадено сликарството, истакна Палигора.

Со поставување на времениот кров, додаде, спречено е интензивното влажнење на ѕидовите. Сушењето на ѕидовите е процес, кој трае неколку години за да се обезбедат оптимални услови за егзистирање на фреските.

-Најголемите оштетувања на фрескосликарството настануваат од капиларната влага која доаѓа од земјата и од атмосферката која е резултат на лошиот кров и директно продира врз вреските. Од тие причини изминатите години изигубено е околу 40 отсто од сликарството на црквата, вели конзерваторот.

Во блиска иднина, смета дека, црквата треба конструктивно да се зајакне, бидејќи низ годините со земјотресите попуштил објектот, кој е стар над 800 години. Поради недоволно финансиски средства годинава имало стагнација на работите.

– Имавме предвидено дополнителни истражувачки работи, кои требаше да ги завршиме и да го комплетираме проектот за конструктивна консолидација и конзервација на црквата. Во текот на наредната година да се обезбедат услови пред се финансиски и да се почне со работите на почетокот на градежната сезона, за да имаме успешни резултати, рече Палигора.

Присутните ги поздрави градоначалникот на општина Ресен Живко Гошаревски, кој забележа дека црквата „Свети Ѓорѓи" претставува светско културно наследство, своевидно ремек дело, кое е суштинската спона во развојот на европското ликовно, архитектонско творештво.

-Уметничките пораки, духовното зрачење на светилникот во ова единствено беспрекорно цивилизациско острово, е еден од поистакнатите и препознатливи наши патокази, светлина, насока кон вистинската смисла на опстојувањето, своевиден фокус што ги спојува минатото, сегашноста и иднината во единствената точка на бесмртноста и бескрајот на нашето опстојување, на нашата мисија кон идејата, идеализмот, надежта, кон равноправното постоење во духовните трезори на светот, рече Гошаревски.

Учесниците на дебатата сметаат дека потребно е да се обезбеди и инфраструктура до црквата, каде немало струја, вода, санитарен јазол, ниту пристапен пат.

Храмот „Свети Ѓорѓи" во Курбиново е карактеристична по своето светски познато сликарство направено на многу високо и естетско ниво. Таму се наоѓа еден од најубавите сликани ансамбли од крајот на 12 век во цела Европа. Има насликано неколку ангели, а еден од нив е насликан на 50 денарката.

Во рамките на трибината беше прикажан и филмот „Црквата Св. Ѓорѓи во Курбиново – историјат, културно значење и конзервација" финансиран од Европската комисија, дел од активностите на здружението „Македонида" од Скопје. 

„Си-Ен-Би-Си“: Успешно лансирана руска противсателитска ракета

Американските разузнавачи во декември минатата година потврдиле успешно тестиран нов руски противсателитски ракетен систем, дознава „Си-Ен-Би-Си“.

Телевизискиот канал се повикува на извори запознати со разузнавачкиот извештај за лансиран проектил на 23 декември 2018 година од мобилна лансирна платформа.

Се дознава дека ракетата за 17 минути прелетала околу три илјади километри и успешно ја погодила целта. Лансирањето било седмо такво тестирање на противсателитскиот систем „ПЛ-19 Нудол“, кој во 2018 година бил испитан два пати.

Еден од изворите изјавил дека ракетата е способна да уништи комуникациски и навигациски сателити кои се во ниската околуземна орбита. Така на пример, Меѓународната вселенска станица и телескопот „Хабл“ се наоѓаат во ниска околуземна орбита.

Американскиот претседател Доналд Трамп завчера ја претстави обновената стратегија за развој на американската противракетна одбрана која ги издвојува Русија, Кина, Иран и Северна Кореја како земји кои имаат ракетни арсенали способни да ги загрозат САД. Обновената стратегија открива дека САД развиваат систем за пресретнување на ракети во вселената, разместување на други бази за пресретнување на ракети на Алјаска и редица други мерки.

„Сакам да им укажам на сите оние кои во последните 15 години започнаа трка за вооружување, бараа придобивки на сметка на Русија и воведуваа незаконски санкции со цел да го запрат развојот на нашата земја: Нема да успеете да го запрете развојот на Русија“, изјави Путин во обраќање до нацијата во март минатата година.

ВМРО-ДПМНЕ со осуда за инцидентот што се случи врз новинарката Мирјана Мирчевска

ВМРО-ДПМНЕ остро го осудува инцидентот за време на денешната манифестација по повод големиот христијански празник Богојавление-Водици, во кој беше повредена новинарката Мирјана Мирчевска, долгогодишно препознатливо медиумско лице.

ВМРО-ДПМНЕ остро го осудува инцидентот за време на денешната манифестација по повод големиот христијански празник Богојавление-Водици, во кој беше повредена новинарката Мирјана Мирчевска, долгогодишно препознатливо медиумско лице.

Никој не смее да се служи со насилство, особено не на ваков ден, особено не против јавноста, против новинарите, оние кои се таму за да ја доближат оваа манифестација, оние кои го пренесуваат овој христијански чин преку медиумите.

Демократијата подразбира слободни медиуми и достапност до информации. Секое насилство против новинар е насилство против демократијата.

ВМРО-ДПМНЕ ги поддржува и поттикнува медиумите уште повеќе да бидат присутни меѓу народот и уште поревносно да ја пренесуваат македонската традиција и културна посебност, да ја пренесуваат вистинската слика од и за Република Македонија.

МВР мора што побрзо да го расчисти случајот, а виновниците да бидат санкционирани.

Со почит,                  

Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ

СЕММ го осудува физичкиот напад врз новинарката на Канал 5 телевизија

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) го осудува денешниот случај на физички напад врз новинарката на Канал 5 Телевизија Мирјана Мирчевска – Јовановиќ која известувала од манифестацијата за одбележување на Водици во Скопј

Инцидентот кој бил предизвикан кога новинарката била нападната од вработени во агенцијата за обезбедување „Никоб" ангажирана од МПЦ претставува напад врз безбедноста на новинарите при професионалното извршување на нивната работа. 

За СЕММ е целосно неприфатливо на каков и да е начин да се спречува професионалната работа на новинарите, која треба да биде ослободена од закани и притисоци.

Државата, во согласност со член 10 од Европската конвенција за човекови права, е одговорна за преземање на сите активни мерки со цел да се создаде и одржува поволна клима за слобода на изразување.

притисни ентер